Bekijk het origineel

Servische premier: Wij zullen Kosovo nooit opgeven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Servische premier: Wij zullen Kosovo nooit opgeven

2 minuten leestijd

BELGRADO (AP) - De Servische premier Zoran Zivkovic heeft gewaarschuwd dat het onafhankelijkheidsstreven van de Kosovaarse Albanezen "gevaarlijk" is en dat Servië de provincie Kosovo nooit zal opgeven.

"De droom over onafhankelijkheid voor Kosovo zal altijd alleen een ongerealiseerde, gevaarlijke droom blijven van extremistische etnische Albanezen", zei Zivkovic gisteren ten overstaan van het parlement van Servië en Montenegro.

Het federale parlement vergaderde gisteren over een controversieel document waarmee de Servische volksvertegenwoordiging Kosovo vorige week tot een permanent integraal onderdeel van Servië verklaarde.

Na een lang debat nam het 126 leden tellende federale parlement met 58 stemmen voor en 25 tegen uiteindelijk een afgezwakte versie van het document aan. Daarin werd alleen gevraagd om "een veilige terugkeer van alle vluchtelingen" naar Kosovo en "volledig respect voor de VN-resolutie over de provincie." De onthoudingen kwamen vooral voor rekening van de afgevaardigden van de twee nationalistische partijen in het parlement, de Radicalen en de Socialisten. Zij liepen voor de stemming weg omdat het document naar hun mening niet ver genoeg ging.

Het Servische document heeft woedende reacties uitgelokt bij de leiders van de etnische Albanezen die streven naar volledige onafhankelijkheid van Servië. Medewerkers van de VN in Kosovo hebben gezegd dat de VN het laatste woord zullen hebben over de toekomst van Kosovo.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Servische premier: Wij zullen Kosovo nooit opgeven

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken