Bekijk het origineel

Kromliggen voor een klompenhok

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kromliggen voor een klompenhok

Kamernood leidt tot kraakacties en torenhoge prijzen

5 minuten leestijd

Kamerweken, brandbrieven, een tentje in de vrieskou op het Binnenhof, een dorp bouwen van protestkaarten. Van alles is er gedaan om het tekort aan studentenkamers onder de aandacht van de overheid te brengen. Komende Prinsjesdag moet een actieplan soelaas bieden.

Sommige studenten wonen in een zeecontainer, anderen in een oud bejaardentehuis. In Amsterdam kraakten ze het Olympisch Stadion uit protest tegen het feit dat 20 procent van de kantoorruimte in de hoofdstad leegstaat, terwijl die niet wordt omgebouwd tot studentenhuisvesting. Maastrichtse studenten wijken soms uit naar België, waar ze gemakkelijker aan onderdak kunnen komen. Maar de busverbindingen zijn slecht, dus ze zoeken verder.

Volgens een inventarisatie van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) stonden eind juni 30.000 studenten op een wachtlijst voor woonruimte, evenveel als vorig jaar. Daar komen nog de mensen bij die buiten de lijsten om op zoek zijn. Bovendien zijn de steden niet meegerekend die niet met wachtlijsten werken, maar studenten laten hospiteren. Op één vrij komende kamer kunnen daar tientallen studenten afkomen. Studenten die al lang op zoek zijn hebben evenveel kans als studenten die net beginnen. Niemand heeft er inzicht in de omvang van de nood en kamerzoekenden moeten vaak vele malen meedingen tijdens overvolle hospiteeravonden.

Doorstroming

Amsterdam en Utrecht spannen vanouds de kroon, al is de situatie in Utrecht iets beter dan vorig jaar. Wie in het centrum van Amsterdam een kamer zoekt, stuit op een wachttijd van vierenhalf jaar. Veel studenten hebben hun studie dan al een halfjaar afgerond. Ook steden die voorheen nooit met kamernood te kampen hadden, zoals Wageningen en Groningen, hebben nu wachtlijsten van minimaal een halfjaar. Binnen het nieuwe bachelor-masterstelsel moet een student niet alleen in een ander land, maar ook in een andere stad een opleiding kunnen volgen. Die flexibiliteit bereik je niet als een student lang op een kamer moet wachten, vindt de LSVb.

Corporaties stellen dat het ook langer duurt voordat studenten kunnen doorverhuizen naar een zelfstandige woonruimte: in Utrecht gemiddeld acht jaar, in een stad als Groningen drie jaar. De doorstroming in studentenkamers wordt hierdoor belemmerd.

Torenhoog

De kamernood leidt soms tot schrijnende situaties. In Amsterdam kwam de LSVb een kamer van slechts 6 vierkante meter tegen waarvoor de bewoner 350 euro per maand moest neertellen. In tien van de twaalf grote studentensteden ligt de gemiddelde kamerprijs boven het toegestane maximum: 14,15 euro per vierkante meter. Amsterdam en Utrecht scoren opnieuw het slechtst. Daar wordt regelmatig het dubbele van de wettelijke kamerprijs betaald (zie staatje). Studenten betalen honderden euro's voor een duister kamertje, formaat klompenhok. Wie huurverlaging vraagt, kan vertrekken - er zijn vele wachtenden na u.

Eind juli deed zich nog een ander probleem voor: 1188 studenten kregen te horen dat ze een gedeelte van hun studiebeurs moeten terugbetalen. Het adres waarmee ze bij de gemeente staan ingeschreven komt niet overeen met het adres dat ze bij de Informatie Beheer Groep hadden opgegeven. Daarom wordt hun beurs voor uitwonenden (221 euro) omgezet naar een beurs voor thuiswonenden (72 euro). "Tegen zo'n korting is niet op te lenen", vreest studentenbond ISO. Volgens de studenten is er geen sprake van onwil, maar kunnen ze geen kamer vinden waarmee ze zich in kunnen schrijven bij de gemeente: als ze bij iemand in huis wonen, mogen ze zich van hun huisbaas vaak niet inschrijven, want die wordt gekort op zijn huursubsidie als blijkt dat hij onderverhuurt. De bonden vrezen dat een deel van de verhuurders nu afhaakt; het ministerie van Onderwijs laat daar onderzoek naar doen.

Langer dan de studie

Studenten zijn vindingrijk in het zoeken naar oplossingen. Twee van hen lanceerden in april 2000 de website kamernet.nl. Het aantal leden liep vorig jaar op tot 120.000: 108.000 zoekers en 12.000 aanbieders.

Vorig jaar augustus vroegen veertien jongerenorganisaties in een brandbrie f om maatregelen. Volgens hen doet de overheid veel te weinig om het tekort aan goedkope huisvesting op te lossen.

De organisaties vroegen leegstaande kantoorpanden voor bewoning geschikt te maken. Daarnaast willen ze dat de "strafkorting" op de huursubsidie van particulieren die een kamer verhuren, wordt afgeschaft.

De studenten willen dat de huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden opnieuw ingevoerd wordt, zodat het voor woningcorporaties aantrekkelijker wordt om kamers te bouwen. In november vorig jaar sprak de Tweede Kamer zich daarvoor unaniem uit, maar de toenmalige minister Kamp legde die motie naast zich neer.

Minister Dekker van VROM deed in juni in de Tweede Kamer de belofte dat ze komende Prinsjesdag met een actieplan komt om de kamernood te lenigen. Vorige maand kondigde haar ministerie alvast een onderzoek aan naar de mogelijkheden om lege asielzoekerscentra te bestemmen voor studentenhuisvesting.

In Tilburg is dat plan overigens al mislukt, omdat het bestemmingsplan het niet toeliet. De Brabantse stad, die door de groei van de universiteit en de sloop van een aantal studentencomplexen zo'n 900 kamers tekortkwam, nam daarop de toevlucht tot een ander middel: een woningbouwvereniging dreigde afgestudeerden die hun studentenkamer niet verlieten met een juridische procedure.

Vorig jaar opperde de Tilburgse vereniging het idee om twee studenten op een kamer te plaatsen. Het ging voorlopig alleen om buitenlandse studenten, bij wie die situatie in het land van herkomst vaak heel gewoon is. De Nederlanders zijn nog te zeer op hun privacy gesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Kromliggen voor een klompenhok

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken