Bekijk het origineel

Hoon wil troepen in Irak versterken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hoon wil troepen in Irak versterken

2 minuten leestijd

LONDEN - De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, laat de omvang van de Britse troepenmacht in Irak evalueren, nu in dat land steeds meer aanslagen worden gepleegd. Een woordvoerder heeft dat gisteren bevestigd.

De krant Daily Telegraph wist gisteren te melden dat minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw er bij premier Tony Blair op heeft aangedrongen meer militairen naar Irak te sturen. De extra troepenzending zou nodig zijn omdat de veiligheidssituatie in Irak is verslechterd. De Daily Telegraph zegt aantekeningen te hebben ingezien van een gesprek tussen Blair en Straw. De laatste zou in het gesprek hebben voorgesteld de huidige Britse troepenmacht van 11.000 militairen met 5000 man uit te breiden.

Met het zenden van 5000 man extra zou Groot-Brittanniƫ in de visie van Straw niet alleen bijdragen aan grotere veiligheid, maar het zou ook de Britse vastberadenheid moeten bevestigen tegenover de sceptische Irakezen. Mogelijk zou door de extra inzet van Britse troepen bewerkstelligd kunnen worden dat ook de Verenigde Staten hun troepenmacht versterken, meent Hoon.

Straw vindt dat er aan het begin van de ramadan (27 oktober) "zichtbare verbetering" moet zijn van de situatie in Irak.

Blair zei in reactie op het bericht in de Daily Telegraph dat de Britse troepensterkte in Irak voortdurend wordt bezien, "omdat we de klus moeten klaren", maar dat er vooralsnog niet is besloten meer troepen te sturen. Dat zal pas gebeuren als de Britse commandanten in Irak aangeven dat ze meer manschappen nodig hebben, zei Blair.

Tot nu toe zijn in Irak 49 Britse militairen omgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Hoon wil troepen in Irak versterken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 5 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken