Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Begrotingsregels gelden ook voor Frankrijk"

1 minuut leestijd

PARIJS (AP) - Ook Frankrijk moet zich aan de Europese begrotingsafspraken houden. Als het dat niet doet, komt er een moment waarop de Europese Commissie een boete zal moeten opleggen.

Pascal Lamy, de eurocommissaris voor Begrotingszaken, heeft dat gisteren gezegd in een interview met een Franse radiozender.

Frankrijk meldde begin deze week dat het begrotingstekort over dit jaar vermoedelijk op 4 procent zal uitkomen, een vol procentpunt boven de door het stabiliteitspact maximaal toegestane overschrijding. Woensdag kondigde de Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, ook nog eens een belastingverlagi ng van 3 procent voor volgend jaar aan, waardoor het begrotingstekort mogelijk nog verder zal oplopen.

"Frankrijk heeft zijn verplichtingen", stelde Lamy in het radio-interview, en de Europese Commissie zal Parijs daar "vriendelijk, maar vastberaden" aan herinneren. Met de gezamenlijk overeengekomen regels mag niet worden gesjoemeld, stelde de eurocommissaris, die gisteren een ontmoeting had met Raffarin.

Vorig jaar overschreed het Franse begrotingstekort ook al de toegestane 3 procent. De Europese Commissie heeft de bevoegdheid landen die zich niet aan de afspraken houden, een boete op te leggen, maar deinsde daar in voorkomende gevallen tot nu toe voor terug.

Raffarin liet deze week doorschemeren weinig boodschap te hebben aan de Europese regels. "Groei en solidariteit zijn mijn twee prioriteiten", zei hij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken