Bekijk het origineel

Groente met de geur van hooi

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groente met de geur van hooi

De anijs in de venkelknol zorgt voor een goede spijsvertering

3 minuten leestijd

In de zomer- en herfstmaanden wordt volop venkel van eigen bodem aangevoerd. Hoogste tijd om de groente te proeven! Je ziet haar regelmatig in de winkels liggen, maar niet iedereen weet wat er allemaal mee mogelijk is. Jammer, want venkel is gezond en vooral licht verteerbaar.

Een Italiaans jongetje zag eens een venkelknol liggen, spoelde hem af en at hem op als een appeltje. Daarmee handelde hij overeenkomstig de oude traditie in Toscane, waar venkel als nagerecht op tafel kwam, tegelijk met partjes sinaasappel en schijfjes appel. Men vond het eten van venkel een gezonde manier om een zware maaltijd af te sluiten en dat is heel logisch: de anijs in de knol zorgt voor een goede spijsvertering.

Knolvenkel is de verdikte stengelvoet van de venkelplant. De bladstelen verdikken zich aan de onderkant en groeien in elkaar tot een soort bleekgroene ui. Knolvenkel groeit dus bovengronds, waardoor zij eigenlijk de benaming knol niet verdient; knollen groeien immers ondergronds.

De oorsprong van de knolvenkel ligt in het Middellandse-Zeegebied en Klein-Azië. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Italië, Spanje en Frankrijk. In de zomer- en de herfstmaanden is knolvenkel van eigen bodem verkrijgbaar. Vooral in de provincie Limburg wordt volop venkel geteeld.

Geur van hooi

De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord "foenum", wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat het sterke aroma van venkel aan de geur van hooi deed denken. Hoewel venkel eruitziet als een witte bol, is het in werkelijkheid een samengegroeide laag van verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. De groente is zowel warm als koud lekker en kan ook in soepen en salades worden gebruikt. Het jonge topgroen, de veertjes, zijn heel geschikt als garnering of als lichte kruiderij in salades.

De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en noemden het "marathron", dat dun worden betekent. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan. Venkelzaden werden van oorsprong ingezet bij allerlei problemen met de spijsvertering zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.

Venkel wordt ook nu nog gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de zaadjes van de venkelplant worden gebruikt. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegengaan en een opgeblazen gevoel verminderen. Venkelthee is verder een goed middel voor baby's met darmkrampjes.

Hormonen

Venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. De zaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Venkelzaad geeft dan ook verlichting bij allerlei typische vrouwenklachten die het gevolg zijn van een te lage oestrogeenspiegel in het lichaam, zoals overgangs- en menstruatieklachten. Bovendien stimuleren venkelzaadjes de productie van melk bij moeders die borstvoeding geven.

De smaak van venkel is anijsachtig, een beetje zoet en toch pittig. Door verhitting wordt de smaak zachter. Aan de afgesneden stengels van de knol zit vaak nog venkelgroen. Verpak verse knolvenkel in plastic folie tegen uitdrogen. Op deze manier verpakt is hij in de koelkast een tot twee weken houdbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Groente met de geur van hooi

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken