Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Journalistiek te veel progressief getint"

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De hoofdredacteur van het NOS-journaal, Hans Laroes, vindt dat de (parlementaire) journalistiek zich te veel schuldig maakt aan "progressief getinte vertekening."

Laroes zei dat gisteren in Den Haag op een symposium over de relatie tussen media en politiek ter gelegenheid van het afscheid van acht CDA-Eerste-Kamerleden. "Erg rechtse clubs noemen wij meteen extreem rechts; linkse clubs zelden extreem links. En extreem heeft een zeer negatieve connotatie (gevoelswaarde, red.). Pro-abortusdemonstranten konden altijd op meer begrip rekenen dan hun tegenhangers. Een bos is meer waard dan een weg, een GroenLinks-stemmer is slimmer dan een LPF'er. De journalistiek zag weinig in Van Agt. De journalistiek zag weinig in het CDA."

Volgens Laroes moet de journalistieke onbevangenheid bij televisie, radio en kranten terugkeren, zodat iedere nieuwsbron, iedere gebeurtenis op gelijkwaardige wijze wordt behandeld.

Hij hekelde met name de politieke journalistiek. Laroes vindt dat het NOS-journaal "het tegendeel moet zijn van het Veronica-gevoel: jong, snel, wild, hedonistisch en zonder geheugen."

CDA-kamerlid Van de Camp zei tijdens een forumbespreking op het symposium dat het NOS-journaal wat hem betreft nog niet aan de criteria van Laroes voldoet.

CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveld bepleitte ook een onafhankelijke parlementaire journalistiek.

De voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck (CDA), vindt dat de Eerste Kamer de media beter in staat moet stellen hun werk uit te voeren. Ze pleitte onder meer voor openbaarheid van de commissievergaderingen in de Senaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken