Bekijk het origineel

Carter waarschuwt VS en Noord-Korea

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Carter waarschuwt VS en Noord-Korea

2 minuten leestijd

TOKIO - De Amerikaanse oud-president en Nobelprijswinnaar Jimmy Carter heeft de Verenigde Staten en Noord-Korea opgeroepen om flexibel te zijn bij het pogen de nucleaire crisis op te lossen. Dit zei hij gisteren op een persconferentie in Tokio.

Carter noemde de patstelling "de grootste bedreiging voor de wereldvrede." De winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2002 meent dat Washington Noord-Korea de zekerheid moet geven dat het dat land niet zal aanvallen. Pyongyang dient met het nucleaire wapenprogramma te stoppen en moet medewerkers van het Internationaal Atoomenergie Agentschap toelaten.

Carter speelde een belangrijke rol bij het totstandkomen van het Agreed Framework in 1994. Hierbij werd overeengekomen dat Noord-Korea zou stoppen met zijn nucleaire programma en de benodigde faciliteiten zou ontmantelen. In ruil hiervoor zou het twee nucleaire reactoren voor elektriciteit krijgen en een voorraad olie. Volgens Carter hebben beide partijen sindsdien sommige overeenkomsten geschonden.

Noord-Korea maakte afgelopen weekeinde bekend dat het van plan was het nucleaire wapenprogramma te hervatten. Dinsdag maakte een officieel persbureau echter bekend dat Noord-Korea het conflict "vreedzaam, via dialoog" wenste op te lossen.

Ook de VS hebben zich iets soepeler opgesteld ten aanzien van het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat de VS niet langer van Pyongyang eisen dat alle Amerikaanse voorwaarden met betrekking tot het ontmantelen van het Noord-Koreaanse atoomprogramma vervuld hoeven te zijn voordat Washington weer wil praten over het hervatten van economische en humanitaire steun aan Noord-Korea.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Carter waarschuwt VS en Noord-Korea

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken