Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"De politie mag best meer boetes uitdelen"

Goudse jongeren kritisch over effect tien Gouden Stadsregels

3 minuten leestijd

GOUDA - Ruim jij altijd je afval zelf op? Respecteer je iedereen? Dan ben je een voorbeeldige Nederlander. Want lang niet iedereen is zo sociaal. Uit behoefte aan meer waarden en normen kozen inwoners van Gouda tien stadsregels. Drie leerlingen van het Driestarcollege eensgezind: "Je merkt er nog niet veel van."

Noortje de Leede (17, 6 vwo), Frank Brand (15, 4 vmbo) en Joanne Graafland (12, brugklas) wonen alledrie in Gouda. Een stad die al jaren in het nieuws is door vernielingen, berovingen, gevechten en overlast door met name rondhangende Marokkanen. Noortje: "Toch voel ik me niet onveilig."

In de zomer van 2002 kozen ruim 3800 inwoners van Gouda de tien Gouden Stadsregels. Het gemeentebestuur hoopte met dat initiatief te bereiken dat Gouwenaren voortaan anderen durven aanspreken op asociaal gedrag. Frank: "Je merkt er nog niet veel van. Iedereen weet wel van het bestaan, maar het is de vraag of iedereen precies weet wat erin staat."

Ook Noortje, Frank en Joanne schudden de tien regels niet even uit hun mouw. Ze kunnen er vier direct opnoemen: "Maak niet iets zomaar kapot; spreek Nederlands met elkaar; maak geen rommel en respecteer elkaar." Joanne pakt een lijst met alle stadsregels en noemt de andere: "Respecteer agenten; discrimineer niet; ouders voeden hun kinderen zelf op; rijd niet te hard; gebruik geen geweld en hang niet intimiderend rond." Noortje en Frank knikken instemmend.

Vooroordelen

"Eigenlijk is het raar dat je die regels moet opstellen", zegt Noortje. "Die regels zouden vanzelfsprekend moeten zijn." Frank: "Het is ook vreemd dat je een grote mond terugkrijgt als je iemand op grof taalgebruik aanspreekt." Dat iedereen Nederlands spreekt, vindt hij meer dan normaal. "Als je Marokkanen in hun eigen taal met elkaar hoort praten, denk ik: Leuk hoor, geheimspreken. Je woont toch hier? Praat dan Nederlands." Noortje: "Al valt het me op dat Marokkaanse jongeren steeds vaker Nederlands praten. Ik weet niet of dat door de stadsregels komt."

Joanne waarschuwt tegen vooroordelen. "Ik fietste een keer met een vriendin over een bruggetje. Er kwam een buitenlander langs, maar die fietste ons gewoon voorbij. Even later kwam er een blanke jongen langs en die trapte tegen de fiets van mijn vriendin."

Een speelveld bij Joanne in de buurt is regelmatig het toneel van vernielingen. "Heel vaak is alles stuk. Het wordt ook bijna niet meer gerepareerd." Haar eigen fiets is eveneens niet aan de vernielzucht ontkomen. "De versnelling is een keer gesloopt."

Noortje ergert zich vooral aan rondhangende jongeren. "Ik kom wel eens bij een supermarkt en dan zitten jongelui je gewoon weg te kijken. De manier waarop ze dat doen is absoluut niet prettig."

Geen prullenbak

Valt het effect van de campagne dan tegen, als je er op straat weinig van merkt? Noortje: "Het is ook nog niet zo lang aan de gang. Ik denk dat de regels nog wat meer bekendheid moeten krijgen." Joanne: "Mensen zijn wel aan het denken gezet."

De drie leerlingen van De Driestar hopen dat op lange termijn steeds meer Gouwenaren zich houden aan de stadsregels. Door minder afval op straat te gooien bijvoorbeeld. Frank: "Maar als je nergens een prullenbak ziet"

Premier Balkenende spreekt volgende week op een congres in Hardinxveld-Giessendam over waarden en normen. Wat zouden de drie hem adviseren? Frank: "De discussie over dit thema herhaalt zich eigenlijk. Er moet nog meer aandacht komen voor de opvoeding in het gezin." Alledrie: "De politie mag best meer boetes uitdelen als mensen bijvoorbeeld afval op straat gooien. Geen 50 euro natuurlijk, maar 5 euro of zo. De politie mag best wat strenger zijn."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken