Bekijk het origineel

Aznar in het nauw door oorlog Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aznar in het nauw door oorlog Irak

2 minuten leestijd

MADRID (ANP) - De Spaanse premier, José Maria Aznar, is in het nauw geraakt door een verklaring over Irak van directeur Jorge Dezcallar van de Spaanse inlichtingendienst CNI. Dezcallar gaf in het parlement toe dat de CNI geen informatie had dat het regime van Saddam Hussein banden onderhield met het terreurnetwerk al-Qaida.

Aznar was de trouwste bondgenoot van de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair toen die begin dit jaar internationale steun probeerden te verwerven voor een militaire invasie in Irak. De premier en leider van de centrumrechtse Volkspartij (PP) zei op 5 februari in het Spaanse parlement dat er banden waren tussen het regime in Bagdad en al-Qaida.

De krant El País en andere Spaanse media berichtten gisteren dat Dezcallar donderdag in een vertrouwelijk onderhoud met parlementariërs van de oppositie toegaf dat de CNI alleen informatie had over contacten van Saddam Hussein met militante Palestijnse bewegingen. Dezcallar zei tegen de parlementariërs dat Irak bedragen tot 20.000 dollar (ruim 18.000 euro) betaalde aan Palestijnse gezinnen van wie de huizen door het Israëlische leger waren verwoest.

De spionagedienst beschikte echter niet over aanwijzingen voor banden tussen Bagdad en al-Qaida, integendeel zelfs. Dezcallar zei in het gesprek met de vertegenwoordigers van de oppositie dat al-Qaida Saddam Hussein in verklaringen meermalen op de korrel had genomen, omdat Bagdad zich niet aan de richtlijnen van de islam hield.

Ook de beweringen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dat Saddam een halt moest worden toegeroepen omdat hij massavernietigingswapens bezat, kon de Spaanse spionagechef niet onderschrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Aznar in het nauw door oorlog Irak

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken