Bekijk het origineel

Spoorwegmuseum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spoorwegmuseum

4 minuten leestijd

Na drie jaar voorbereidingen is het zover: het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht sluit zijn deuren voor grootschalige nieuwbouw. De bouwvergunning is verleend en maandag gaan de deuren voor anderhalf jaar dicht. De NV Nederlandse Spoorwegen investeert 32 miljoen euro in het behoud van het verleden van NS en daarmee in de toekomst van het Spoorwegmuseum. Het nieuwe museum zal onderdak bieden aan vijf "Werelden van het Spoor", grote hoge studio's waarin treinen hoofdrolspeler zijn in een attractie. Elke wereld heeft zijn eigen chronologische thema en zijn eigen belevenis. Zo begint de wereld van de Zwarte Magie in het stoomtijdperk in een decor van Engelse huisjes. En de eerste Nederlandse machinist vertelt in de vorm van een hoorspel het verhaal van hoe het allemaal begonnen is. La Belle Epoque gaat over verre reizen met de Oriënt Express. Acteurs doen deze tijd herleven. In de derde attractie stapt de bezoeker zelf in een wagentje en rijdt langs, tussen en onder de mooiste locomotieven. Wereld vier ademt de sfeer van een werkplaats waar vele rijtuigen en locomotieven opgesteld staan voor onderhoud. In de laatste attractie is de toekomst van het spoor in de modernste technieken te beleven. De depots van het Spoorwegmuseum zullen niet langer gesloten zijn. De bezoeker kan zien hoe alles opgeslagen ligt en netjes wordt bewaard. Er mag best een lade open om een affiche te bekijken. Zogenaamde "edutrainers" trakteren de bezoekers op verschillende tijden op demonstraties van 'spoorse' objecten. Altijd al willen zien hoe een draaischijf werkt? Weet je hoe zwaar een seinhendel is? Om dat te ervaren moet de bezoeker nog tot het voorjaar van 2005 geduld hebben. In die tussentijd zal het monumentale Maliebaanstation in oude luister worden hersteld.

Septemberkorting in Artis

Al ruim 150 jaar verlaagt Artis de entreeprijzen in september. Volwassenen betalen gedurende deze maand 10,50 euro in plaats van 14 euro en een kinderkaartje kost geen 10,50 euro, maar 8 euro. Er is weer veel nieuws te zien in de Amsterdamse dierentuin. De nieuwe roofvogelvolière is zojuist geopend. Het nieuwe verblijf van de Europese gieren is wel 70 meter lang. In het perk daartegenover huppelt Robbie, het pasgeboren spiesbokje. De jonge orang-oetan Surya krijgt al klimlessen van haar moeder in het evenee ns nieuwe buitenverblijf bij het Apenhuis. En de kuikentjes van de sneeuwuilen groeien ondertussen als kool maar dat is geen verrassing, gelet op de grote hoeveelheden voedsel die zij dagelijks verorberen. Artis is geopend van 9 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds.

Kampeer- en caravanbeurs

In Jaarbeurs Utrecht wordt van 13 tot en met 19 september 2003 de Kampeer & Caravan Jaarbeurs gehouden, die een actueel overzicht biedt van de mogelijkheden voor een complete kampeervakantie. Initiatiefnemer voor dit consumentenevenement is onder andere de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie KCI. Voorzitter Bert de Winkel, in het dagelijks leven directeur van caravanproducent KIP/Avento in Hoogeveen: "Naarmate de welvaart is gegroeid, is de vraag naar meer luxe en comfort ook gestegen. De trend in de caravan is het vaste bed, zoals op de beurs te zien zal zijn. Geen gedoe meer met tafels inklappen en bed opmaken vlak voor het slapengaan. Het gaat om comfort in plaats van behelpen." De beurs is dagelijks open van 11.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 11,50 euro; via ANWB-voorverkoop 10,50 euro. Info: www.kampeercaravanjaarbeurs.nl.

Campervakanties

Travelhome houdt op zaterdagen in september, oktober en november voorlichtingsbijeenkomsten over campervakanties naar Amerika en Canada. Een groot aantal onderwerpen passeert de revue. Moet je ervaring hebben met het rijden in een camper? Moeten campings voor vertrek geboekt worden of kan dat ter plaatse? Kan de camper op een andere plaats worden achtergelaten dan de vertreklocatie? Moeten eigen slaapzakken meegenomen worden? Met welke rij-afstanden moet men rekening houden? Is het Nederlandse rijbewijs geschikt voor alle type campers? Is het moeilijk om een lange camper te besturen? De voorlichtingsdagen over Amerika hebben plaats op 20 september, 18 oktober en 15 november, terwijl Canada aan bod komt op 27 september, 4 oktober, 25 oktober en 22 november. Op 20 september is tevens een camper van het type C-25 te bezichtigen. Alle presentaties beginnen om 10.00 uur in het Van der Valk-hotel Eindhoven. De kosten bedragen 5 euro per persoon, inclusief koffie en gebak. Voor groepen/families van drie personen of meer geldt een maximumbedrag van 15 euro. Aanmelden: 040-2113938 of info@travelhome.nl. Informatie: www.travelhome.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Spoorwegmuseum

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken