Bekijk het origineel

Ontvoerder Lusanne is

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontvoerder Lusanne is "vriendelijke man"

4 minuten leestijd

RIJPERKERK - Het nieuws dat de 63-jarige iriscopist Simon S. Lusanne van der Gun heeft ontvoerd, is in het Friese Rijperkerk hard aangekomen. Dat hadden de dorpelingen totaal niet verwacht van die vriendelijke, nette man. "Ik stond gewoon te bibberen." Twee beveiligingsmannen hebben zich voor de woning van Simon S. geposteerd. Het kleine huisje in het 800 zielen tellende dorp ziet er netjes uit. De tuin oogt verzorgd. "Een klein huisje", zegt de beveiligingsman, "maar het is groot genoeg om een ontvoerder in te verbergen."

Niemand in Rijperkerk, ten noordoosten van Leeuwarden, had het flauwste vermoeden dat de 63-jarige man ook maar iets te maken had met de ontvoering van Lusanne van der Gun uit Olderberkoop. Typerend is het verhaal van buurvrouw Antje Kempenaar. "Na de ontvoering van Lusanne heb ik mijn zoontje Sjoerd op het hart gedrukt om vooral niet bij vreemde mannen in te stappen. We hadden het erover wie Sjoerd nou wel kon vertrouwen. Toen kwam er een rijtje. Pake, en zo. En in dat rijtje zaten ook Simon en zijn vrouw Annelore."

"Vriendelijk", "netjes" en "rustig" zijn woorden die regelmatig vallen als dorpelingen een beeld van Simon S. schetsen. "Hij zei je altijd gedag", zegt een vrouw uit de straat. Kinderen van de buren kwamen regelmatig over de vloer bij de vermoedelijke ontvoerder en zijn vrouw. "Pas stond hij water te sproeien in de tuin", zegt buurvrouw Kempenaar. "Toen had hij nog een watergevecht met de buurtkinderen."

Niet iedereen is louter positief over de iriscopist. "Hij was iemand die nogal eens stomme, vieze grapjes vertelde", aldus een dorpeling die regelmatig bij de man over de vloer kwam. "Dan zei hij: Geef die ook even door aan je man."

Simon S. staat in het dorp bekend als de "man van de natuurgeneeswijzen." De iriscopist zou aan je ogen kunnen zien wat je mankeert. Ook zouden door zijn strijkbewegingen lichamelijke klachten verdwijnen. Meerdere dorpelingen gingen bij de man te rade. "Mijn dochter had pijn in de buik. We zijn twee keer tien minuten bij hem geweest. Toen vertelde hij dat hij ons niet kon helpen."

Niet iedereen is even gecharmeerd van de geneesmethoden van de man. "Ik vind het wat geheimzinnig. Ik hou er niet van", zegt Kempenaar. Een dorpsgenoot sprak Simon S. tijdens een nieuwsjaarfeestje over zijn bezigheden. "Hij zei toen dat hij aan mijn ogen kon zien dat ik in verwachting was. Nou, dat kon je aan mijn buik ook wel zien."

Melle de Jong, voorzitter van dorpsvereniging Plaatselijk Belang, noemt Simon S. "de wonderdokter." "Hij adviseerde om in geval van rugpijn plastic onder het bed te leggen. Dat plastic zou magnetische straling tegenhouden. Daardoor zou ook rugpijn verdwijnen." De Jong wijst erop dat de man zich in het dorp behoorlijk afzijdig hield. "Hij toonde niet of nauwelijks bemoeienis met problemen in het dorp." Ongeveer een halfjaar terug moest S. naar het ziekenhuis wegens hartklachten.

Liet Simon S. zelf zich in het dorp niet al te vaak zien en toonde hij zich van de zwijgzame kant, zijn vrouw is in het dorp gerespecteerd. Kwalificaties als "lief en vriendelijk" zijn alom te horen. Als de vrouw met haar hond door het dorp loopt, knoopt ze met menigeen een praatje aan, weten de inwoners van Rijperkerk. "Ik kan me echt niet voorstellen dat zij van de ontvoering op de hoogte is geweest", zegt een vrouw. Buurvrouw Kempenaar: "Ze informeert altijd naar de kinderen en geeft hen cadeautjes. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld een dagboekje van haar gekregen.

Simon S. en zijn vrouw, die een jaar of drie terug in het Friese dorp gingen wonen, komen uit Limburg. De zachte g verraadt onmiddellijk hun wortels. "Simons vrouw zegt vaak dat de mensen hier veel vriendelijker zijn dan in Limburg. Dan zei ik wel eens: Ik dacht dat ze daar zo vrolijk waren? Nee, zegt ze dan, dat klopt niet." Mogelijk heeft de ontvoerder in Limburg gebruik gemaakt van diensten van kennissen uit Limburg.

Naast de arrestatie van Simon S. viel de politie gistermorgen ook binnen in een boerderij in het Drentse dorp Tweede Exloërmond, anderhalf uur rijden vanaf Rijperkerk. De politie heeft dozen met spullen meegenomen. Er is niemand gearresteerd. De boerderij, die er wat laveloos uitziet, wordt bewoond door een alleenstaande man. Een omwonende omschrijft de man als een "luguber type." "'s Nachts om drie uur brandde er licht en reden er auto's af en aan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Ontvoerder Lusanne is

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken