Bekijk het origineel

China pakt dissident Noord-Korea op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

China pakt dissident Noord-Korea op

1 minuut leestijd

GUANGZHOU - Een Noord-Koreaanse dissident is gisteren gearresteerd door de Chinese politie toen hij het Australische consulaat in de Chinese stad Guangzhou wilde binnenlopen.

Dr. Ri Chae Woo, een Noord-Koreaanse expert op het gebied van biologische wapens, wilde daar asiel aanvragen.

Chinese politieagenten in burger pakten de Noord-Koreaanse dissident op in de nooduitgang van het gebouw waar het consulaat is gevestigd. Hij had zich gestoken in een uniform van het onderhoudspersoneel. Zijn gezin wist te ontvluchten via een dichtbijgelegen restaurant. Over hun huidige situatie is niets bekend.

De vluchtpoging van Ri werd georganiseerd door een losse groep internationale activisten, onder wie de Duitse arts Norbert Vollertsen en de Amerikaanse predikant Shin Douglas. "We willen Noord-Korea bevrijden", zei Vollertsen, "door een vloed van vluchtelingen op gang te brengen en Noord-Koreaanse militaire experts te laten getuigen in de Verenigde Staten."

Dr. Ri was werkzaam bij het Noord-Koreaans chemisch bedrijf Chiha-ri in Anbyon, ten zuiden van Wonsan in Noord-Korea. Afgelopen juni vluchtte hij met zijn vrouw en twee kinderen naar China. Hij was in het bezit van een grote hoeveelheid bewijsmateriaal van biologische experimenten op menselijke proefpersonen. Noord-Korea heeft volgens Ri een chemisch en een biologisch wapenprogramma opgezet in een geheime kliniek verborgen in tunnels in het Noord-Koreaanse berglandschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

China pakt dissident Noord-Korea op

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken