Bekijk het origineel

De Hoop Scheffer wil hoofdrol grote EU-landen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De Hoop Scheffer wil hoofdrol grote EU-landen

2 minuten leestijd

RIVA DEL GARDA - Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken vindt dat de grote landen het buitenlands beleid van de Europese Unie dienen te bepalen. VVD en PvdA reageren afwijzend op deze gedachte.

"De belangrijkste les van de Irak-crisis is dat Europa met één mond moet praten. Anders blijft het telkens in scherven achter", zo verklaarde de bewindsman afgelopen zaterdag in het Italiaanse Riva del Garda, waar hij informeel overleg voerde met zijn EU-collega's.

Hij verbond aan zijn constatering de conclusie dat het aan de toonaangevende lidstaten is om onderlinge overeenstemming te bereiken. "Dan kunnen de overige daar vervolgens weinig meer tegen inbrengen", aldus De Hoop Scheffer. "Het gemeenschappelijk buitenlands beleid staat of valt met eensgezindheid tussen de grote partners", voegde hij er gisteren op de radio aan toe. De CDA-politicus voelt er echter niet voor de door hem aangegeven gang van zaken als een vast principe op te nemen in de beoogde Europese grondwet.

Hoewel hij ook Italië, Spanje en -vanaf de uitbreiding op 1 mei volgend jaar- Polen tot de prominente leden van de Unie rekent, zal het volgens hem in de praktijk betekenen dat Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de koers uitzetten. De minister huldigt met dit alles hetzelfde standpunt als zijn partijgenoot en voorganger Van den Broek. Die drong al eerder aan op een dergelijke aanpak, waarmee hij de voortdurende verdeeldheid binnen de EU wilde oplossen.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is niet gelukkig met de opmerkingen van De Hoop Scheffer. Zij acht het geen goed idee dat Nederland geen stempel meer zou kunnen drukken op het Europees beleid. "De lidstaten moeten inderdaad meer samenwerken en beter met één stem spreken, maar ook de kleintjes behoren daarbij een rol te spelen", meent het kamerlid Van Baalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De Hoop Scheffer wil hoofdrol grote EU-landen

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken