Bekijk het origineel

Herkeuring jonge WAO'ers verzacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herkeuring jonge WAO'ers verzacht

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken is bereid de strenge maatregelen voor de herkeuring van WAO'ers onder de 45 jaar iets te verzac hten.

Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag bevestigd. In het regeerakkoord zijn CDA, VVD en D66 overeengekomen om de jonge WAO'ers medisch te herkeuren met als consequentie mogelijk verlies van de uitkering. Als het aan De Geus ligt, gaat die keuring niet door. Wel krijgen de arbeidsgehandicapten een herkeuring op arbeidstechnische gronden. De keuringsartsen kijken dan uitsluitend naar welk werk de betrokken WAO'ers nog wel kunnen verrichten.

In de afgelopen weken is vanuit vele belangenorganisaties stevige kritiek gekomen op de medische herkeuringen. Daardoor zouden mensen hun WAO-uitkering kunnen verliezen.

De Geus wil daar nu deels aan tegemoetkomen. Door geen medische keuring uit te laten voeren, maar alleen te kijken naar de mogelijkheden van WAO'ers om bepaalde werkzaamheden wel te kunnen verrichten, ligt het accent meer op de mogelijkheden tot het vinden van ander werk.

Het is de bedoeling dat elke arbeidsongeschikte opnieuw een beoordeling krijgt. Iemand is dan arbeidsgeschikt als hij nog minstens drie verschillende functies kan uitoefenen. Als de betrokkene werk weigert of geen werk kan vinden, komt hij in de WW en later in de bijstand. Als de partner van de WAO'er een eigen inkomen heeft, volgt er geen uitkering.

WAO'ers boven de 55 jaar houden hun uitkering en hebben niets meer met de nieuwe regels te maken. Arbeidsgehandicapten jonger dan 45 jaar krijgen als eerste te maken met de nieuwe arbeidstechnische herkeuring.

Minister De Geus bespreekt zijn voorstellen deze week in het kabinet. Op Prinsjesdag zal hij de definitieve plannen presenteren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Herkeuring jonge WAO'ers verzacht

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken