Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"VS lieten aanslagen mogelijk gebeuren"

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De Britse oud-minister van Milieu Michael Meacher heeft zich zaterdag in een opiniestuk in de krant The Guardian afgevraagd of de Verenigde Staten de aanslagen op 11 september hebben laten gebeuren om een excuus te hebben voor de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Volgens Meacher was de reactie van de Amerikaanse luchtmacht onverklaarbaar sloom op de dag dat de gekaapte lijnvliegtuigen zich in het World Trade Center in New York boorden en op het Pentagon in Washington stortten. "Werd deze laksheid alleen veroorzaakt doordat een aantal belangrijke personen het bewijs negeerde of niet kende?" schrijft Meacher, verwijzend naar aanwijzingen van veiligheidsdiensten die voor de aanslagen genegeerd zijn. "Of is de Amerikaanse luchtbeveiligingsoperatie op 11 september bewust tegengehouden? Als dat zo is, waarom en op wiens bevel?"

Tegen de BBC zei Meacher later dat hij niet echt denkt dat de Amerikaanse regering bewust niets tegen de aanslagen heeft gedaan. "Ik denk niet dat we kunnen zeggen dat ze het hebben toegestaan, maar toen het eenmaal gebeurde bleek het een erg handig voorwendsel om Afghanistan en Irak aan te vallen, in beide gevallen gedreven door de noodzaak om de overblijvende olievoorraden in de wereld in handen te krijgen", aldus Meacher.

The Guardian citeerde een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade die sprak over "gefantaseerde aantijgingen." De beschuldigingen zijn monsterlijk en extreem beledigend als ze van een ernstig en geloofwaardig iemand komen, aldus de woordvoerder. Een woordvoerder van premier Blair liet weten dat de premier zich distantieerde van Meachers uitlatingen.

Meacher was zes jaar minister van Milieu, maar werd in juni bedankt voor de bewezen diensten toen Blair zijn kabinet reorganiseerde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken