Bekijk het origineel

Missverkiezing voor HIV-vrouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Missverkiezing voor HIV-vrouwen

2 minuten leestijd

GABORONE (AP) - In een poging om de stigmatisering die besmetting met het aids-virus met zich meebrengt te verminderen, is in Botswana dit weekeinde een missverkiezing gehouden voor seropositieve vrouwen.

De autoriteiten hopen zo te laten zien dat een besmetting met HIV, het virus dat aids veroorzaakt, niet hoeft te leiden tot sociale uitsluiting en dat het leiden van een normaal leven nog wel degelijk mogelijk. In Botswana is 38 procent van de bevolking seropositief, het hoogste besmettingspercentage ter wereld.

Veertien vrouwen dongen zaterdag mee naar de titel van mooiste HIV-geïnfecteerde vrouw van Botswana. De verkiezing werd gewonnen door de 31-jarige Kgalalelo Ntsepe, die net als haar dertien concurrenten het duizendkoppige publiek bij de verkiezing in Gaborone haar verhaal vertelde over een leven met aids en de Botswaanse bevolking duidelijk probeerde te maken dat besmetting met HIV niet betekent dat je iets fout gedaan hebt of het einde van je leven betekent.

"Ook mensen die seropositief zijn verdienen respect en hebben recht op een zo normaal mogelijk bestaan", aldus Ntsepe. Aids-patiënten worden in Botswana op grote schaal gediscrimineerd en hebben vaak te kampen met sociale uitsluiting, soms zelfs van hun naaste familie.

De verkiezing van Miss HIV Stigma-Vrij werd financieel gesteund door de Verenigde Naties en het Botswaanse ministerie van Volksgezondheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Missverkiezing voor HIV-vrouwen

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken