Bekijk het origineel

Prinses op tournee voor alfabetisering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prinses op tournee voor alfabetisering

1 minuut leestijd

TILBURG (ANP) - "Ik krijg er tranen van in m'n ogen, echt waar, u bent een held", fluisterde prinses en strijdster tegen het analfabetisme Laurentien gisteren in Tilburg tegen een man die op latere leeftijd leerde lezen en schrijven en nu anderen werft voor alfabetiseringscursussen.

Het werd hem, Kees van Meesbergen, en de prinses samen even iets te veel. Door de oorlog, door verschillende verhuizingen in zijn jeugd en doordat hij vroeg moest gaan werken, leerde hij onvoldoende lezen en schrijven. Van Meesbergen schaamde zich naar en verzweeg het zelfs jaren voor zijn vrouw.

Nu is hij de schaamte volledig voorbij en vertelt zijn verhaal als 'alfabetiseringsambassadeur' aan iedereen, in de hoop degenen die het nodig hebben voor een cursus te winnen. "De ambassadeurs zijn degenen die dat het beste kunnen doen", aldus prinses Laurentien na afloop van een toer langs alfabetiseringsprojecten in Den Haag, Rotterdam, Oosterhout en Tilburg.

De prinses wilde daarmee aandacht vragen voor de 1,5 miljoen mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Wie de mensen zijn die analfabeet blijven, is haar niet duidelijk. "Ik vind dat er een onderzoek moet komen naar de risicogroepen", zegt ze. "Analfabeet word je in elk geval door een combinatie van problemen."

Prinses Laurentien wil het probleem echter zo veel mogelijk uit de taboesfeer zien te krijgen, want daardoor gaan mensen niet naar cursussen en daardoor weet de omgeving vaak niet of nauwelijks van het probleem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Prinses op tournee voor alfabetisering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken