Bekijk het origineel

ECN ontwerpt energiezuinige woning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

ECN ontwerpt energiezuinige woning

2 minuten leestijd

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een energiezuinige woning ontworpen die zichzelf verwarmt met zonlicht. De sterk geïsoleerde woning heeft geen klassiek verwarmingssysteem nodig en raakt dankzij een goede zonwering niet oververhit in de zomer.

De zogeheten Passieve-Zonne-Energie-woning (PZE) is voorzien van ongeveer 40 centimeter dikke isolatie, drievoudige beglazing in de ramen, een luchtdichte bouwwijze en warmteterugwinning uit ventilatielucht. Door een goede ligging en raamgrootte wordt optimaal gebruikgemaakt van zogeheten passieve zonne-energie: invallend zonlicht dat vanzelf wordt omgezet in warmte. Samen met de interne warmteproductie van de bewoners en apparaten wordt de woning nagenoeg geheel verwarmd. Een conventioneel verwarmingssysteem is daardoor overbodig.

Om de woning in de winter warm genoeg te houden, wordt de ventilatielucht licht naverwarmd. Een goede buitenzonwering voorkomt dat de woning in de zomer koel is, waardoor een energieverslindend aircosysteem overbodig is.

Volgens ECN-onderzoeker Bart de Boer die samen met collega Henk Kaan aan het ontwerp heeft gewerkt, blijkt uit berekeningen dat het verwarmen van de PZE-woning van ECN tien keer zo weinig energie kost (40 kubieke meter aardgas bij een vloeroppervlak van 140 vierkante meter) als het verwarmen van een gewone nieuwbouwwoning.

De meerkosten van alle maatregelen, zoals extra isolatie van de gevels, ramen en kozijnen en toepassing van buitenzonwering, komen bij elkaar op zo'n 10.000 euro. "Die relatief geringe meerkosten zijn ruim binnen de levensduur van de woning terug te verdienen. Gezien het geringe energieverbruik zou het mooi zijn als Nederland op grote schaal PZE-woningen zou gaan bouwen", aldus De Boer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

ECN ontwerpt energiezuinige woning

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken