Bekijk het origineel

Dekker sceptisch over spreiden kansarmen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dekker sceptisch over spreiden kansarmen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Minister Dekker van Volkshuisvesting verwacht weinig van het verplicht spreiden van kansarme burgers over de verschillende wijken van een stad.

Dat bleek gisteren bij een werkbezoek van de minister aan Rotterdam. Juist in Rotterdam is de afgelopen weken de discussie ontbrand of kansarme burgers, in de meeste gevallen allochtonen, verplicht gespreid zouden moeten worden over de verschillende wijken van de stad. In bepaalde wijken, zoals Charlois, is het water tot aan de lippen gestegen door de overlast van criminele allochtonen.

De liberaal Dekker ziet weinig in al dan niet verplichte spreiding. De hoogte van het inkomen zegt niets over het functioneren van iemand in zijn wijk, stelde de bewindsvrouw gisteren tijdens haar werkbezoek.

Ook hebben woningcorporaties naar haar mening nu al voldoende bevoegdheden om een spreidingsbeleid te voeren. Als na grondig onderzoek blijkt dat die mogelijkheden toch onvoldoende zijn, wil Dekker nog wel eens naar de regels kijken, zei ze.

Burgemeester en Wethouders van Rotterdam komen binnenkort met een actieplan voor spreiding van kansloze allochtonen. In de Tweede Kamer tekent zich voor het eerst in de geschiedenis een meerderheid af voor verplichte spreiding. CDA en PvdA voelen er veel voor, de VVD neigt er eveneens toe.

De moeilijkheid is welke criteria (inkomen of beheersing van de Nederlandse taal) gehanteerd zouden moeten worden om tot verplichte spreiding over te gaan. "Pas als nieuwkomers een inburgeringscursus hebben doorlopen, zouden ze zich vrij moeten kunnen vestigen", vindt PvdA-kamerlid Dijsselbloem.

ChristenUnie en SGP noemen een goed spreidingsbeleid "zeer wenselijk", maar gaan niet zover dat zij mensen willen verplichten in een andere wijk te gaan wonen. "Nieuwe woonwijken moeten plaats bieden aan gevarieerde bevolkingsgroepen, zowel qua inkomen als qua etniciteit", stelt de CU. Gedwongen spreiding stuit al snel op juridische en principiƫle bezwaren, vindt SGP-kamerlid Van der Staaij. Zie ook pag. 10: "Rotterdam worstelt met kansarmen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Dekker sceptisch over spreiden kansarmen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken