Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"In de bak leren criminelen het vak"

4 minuten leestijd

ZWOLLE - Een gevangenis is een hogeschool voor criminaliteit, zeggen ervaringsdeskundigen. "In de bak leer je het vak." Straffen is dus niet genoeg om Nederland veiliger te maken. De reclassering probeert criminelen het goede pad op te helpen, maar wordt nu bedreigd door de grootste bezuiniging in haar 180-jarig bestaan.

Dof klinkt het melancholieke geluid van toeters door de druilerige Zwolse binnenstad. Tientallen reclasseringsmedewerkers stapten gisteren op de fiets om te protesteren tegen de overheidsplannen. "Ernstige regenval in het oosten des lands", constateert een deelnemer met nieuwslezersstem. Een van zijn collega's voert haar zoontje mee in het zitje aan haar fietsstuur. Felgele T-shirts dragen de boodschap mee het land door: "De reclassering minder geld: minder veilig, meer geweld". Het beeld voor het stadhuis krijgt een vlag in de handen geduwd.

Zowel in Zwolle als in Middelburg gaat een groep van start om steunbetuigingen voor het protest te verzamelen. Alle stedelijke burgemeesters hebben een krabbel toegezegd, omdat ze hun plaatselijke veiligheidsbeleid in het water zien vallen. Advocaten en politiechefs sluiten zich bij hen aan.

De personeelsleden fietsen tijdens de Toer de Reclassering van stad tot stad; de onervaren fietsers langs een korte route, de ervaren rijders pakken nog een stad of wat meer mee. De Zwolse groep trok gisteren via Meppel en Hoogeveen naar Leeuwarden. De ervaren rijders maakten een ommetje via Assen en Groningen.

Morgen ontmoeten de groepen uit Zwolle en Middelburg elkaar in Utrecht; donderdag bieden ze de verzamelde handtekeningen aan in Den Haag. Ze hebben dan in totaal 1800 kilometer achter de rug.

Allerlei geledingen uit het justitieel apparaat bestookten de vaste kamercommissie vorige week al met 7000 protestkaarten. Volgens voorzitter M. Nieuwland van de ondernemingsraad is het de eerste actie van de reclasseringsmensen in de 180 jaar dat hun dienst bestaat.

De reclassering zou niet moeten inkrimpen maar uitbreiden, vindt de Zwolse burgemeester H. J. Meijer. De politie houdt zich nu te veel bezig met veelplegers; dat zou de reclassering moeten doen. Nederland moet niet alleen boeven vangen en opsluiten, maar juist herhaling van misdadige activiteiten proberen te voorkomen, stelt de burgemeester.

Juist in de begeleiding van criminelen vallen de grootste klappen, weet actiewoordvoerster A. M. Teeuwen. De argumentatie voor de bezuinigingsplannen is nog onbekend, de omvang niet: ruim 30 miljoen euro, meer dan een kwart van het jaarbudget. De inkrimping treft de 1400 werknemers van de reclassering, maar ook het Leger des Heils en de Stichting Verslavingszorg. Honderden banen staan op de tocht. Veelplegers en TBS'ers zullen aanzienlijk minder begeleiding krijgen, agressiereguleringstrainingen moeten worden geannuleerd en ook voor plaatselijke projecten komt veel minder geld beschikbaar. Wat de overheid nu op de reclassering wil bezuinigen, krijgt ze straks door extra criminaliteit als kostenpost weer op haar bordje, zeggen de actievoerders.

Reclasseringswerkers verdiepen zich in het gedrag, de persoonlijke omstandigheden en de achtergronden van delinquenten. Vervolgens begeleidt de reclassering hen om de kans te verkleinen dat ze zich opnieuw op het verkeerde pad begeven. De Stichting Reclassering Nederland (SRN) heeft elk jaar contact met 80.000 à 100.000 mensen die met justitie in aanraking komen. In zeven op de tien gevallen resulteert het eerste contact in verdere acties, zoals rapportage, begeleiding, toezicht of een taakstraf. De reclassering brengt jaarlijks ongeveer 15.000 voorlichtingsrapporten uit en ruim 5000 adviesrapporten. Zo'n 30.000 werkstraffen worden georganiseerd en begeleid.

En dat werk dreigt nu een geduchte knauw te krijgen. Burgemeester Meijer plaatst als eerste zijn handtekening op een groot protestbord. Zijn collega drs. A. Bijleveld-Schouten van Hof van Twente volgt, als bestuursvoorzitter van de SRN. "Ons werk is te weinig bekend", zegt Bijleveld. "Het kabinet wil veelplegers aanpakken, maar gaat bezuinigen op de mensen die dat moeten uitvoeren."

Even later knipt ze een lint door, waarna de fietsvierdaagse van start kan. Een van de twee groepen is dan al lang en breed op pad. Een spandoek wappert in de regen: "Reclassering minder poen: daders gaan 't vaker doen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken