Bekijk het origineel

Recept

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recept

4 minuten leestijd

In de ons omringende landen is het langzamerhand gemeengoed: de vrije verstrekking van de morning-afterpil. Wie er een wil hebben meldt zich bij de apotheek en krijgt het middel zonder recept mee. Als het aan de Stichting Anticonceptie Nederland ligt wordt die aanpak ook in Nederland d oorgevoerd. "Wat mij betreft komt er naast iedere automaat met condooms er ook een met de morning-afterpil te hangen", aldus de directeur van Stichting Anticonceptie Nederland, gynaecoloog Rob Beerthuizen. Zijn uitgangspunt: vrouwen moeten maximale keuzevrijheid hebben bij de wijze waarop ze met geboorteregeling omgaan. Vorige week creëerde hij daarom de mogelijkheid om via internet aan een gratis recept te komen voor de morning-afterpil. "Wat mij betreft neemt het aantal abortussen in Nederland hierdoor af. Liever zou ik nog hebben dat de pil zonder recept verkrijgbaar was. Op basis van buitenlands onderzoek mag je aannemen dat het aantal abortussen in Nederland daardoor met 2000 per jaar afneemt."

Is het ethisch aanvaardbaar om de toegang tot zo'n middel zo laagdrempelig te maken?

"Sterker nog: ik vind dat de morning-afterpil in iedere huisapotheek thuishoort. Ze is niet schadelijker dan een aspirientje."

Niet schadelijker? Een morning-afterpil voorkomt toch de innesteling van een bevruchte eicel?

Na een lange stilte: "Niet alleen. Door de toegediende hormonen wordt ook het transport van zaadcellen vertraagd. Dat bemoeilijkt de bevruchting. Daarnaast gaat het erom wat je verstaat onder beginnend leven. Ik vind dat daar geen sprake van is wanneer er sprake is van een twee- of viercelligstadium."AJR

Pindefensie

Ronkend presenteerde de Rotterdamse partij NieuwRechts onlangs haar plan om iets te doen aan de vele straatroven in de buurt van pinautomaten. De "Pindefensie" zou hét antwoord zijn van getergde burgers. Maar is Rotterdam sindsdien werkelijk spectaculair veiliger geworden? Even informeren bij raadslid Michiel Smit.

Hoe staat het met de Pindefensie?

"We zijn druk bezig om dat verder op te zetten. Maar we hebben ons aanvankelijke idee van het bewaken van pinautomaten losgelaten. Dat is gewoon praktisch niet uitvoerbaar."

Onlangs beweerde u nog dat er een soort burgerwacht de straat op zou gaan.

"Jazeker, we hebben twee weken geleden een actie gehouden op het Binnenwegplein en binnenkort is er weer een. En dit weekend is een van onze leden op de markt nog achter een zakkenroller aangegaan."

Maar dat is toch iets anders dan een burgerwacht?

"Die hopen we nog op te zetten. We willen een paar honderd mensen daarvoor bijeenbrengen."

Toch vreemd dat u dan twee weken geleden al de Pindefensie presenteerde. Wilde u niet gewoon wat aandacht?

"Dat wordt vaker gezegd. Ik probeer iets nieuws aan te kaarten, ik werk geen precieze plannen uit."

Hoe luidde ook al weer die typisch Rotterdamse leus: Geen woorden, maar daden?AJR

Jointje

Een agent moet het goede voorbeeld geven. Zeven dagen per week, 24 uur per dag. Daarom moet hij zich buiten werktijd niet in een coffeeshop laten zien om een joint op te steken. Aldus minister Remkes van Binnenlandse Zaken vorige week in de Tweede Kamer. Wie verwacht dat de politiewereld het verhaal van de VVD-bewindsman met instemming begroet, komt bedrogen uit. De Nederlandse Politiebond (NPB) vindt de opvattingen van Remkes maar niks. "Wat is erop tegen dat een diender in zijn vrije tijd een jointje rookt in een coffeeshop?" reageert NPB-bestuurder J. W. van de Pol. "Ik vind niet dat je dan een grens overgaat."

Rond coffeeshops hangt een sfeer van criminaliteit.

"Er is een groot aantal coffeeshops waar nooit gerommel is. Drank is een veel groter probleem. Laten we, in plaats van te praten over joints, maar duidelijk stellen dat agenten niet de volgende dag met een drankkegel op het werk mogen verschijnen."

Is het ook niet goed om duidelijk te stellen: Agenten en coffeeshops accepteren we niet.

"Ik kan razend worden als Remkes anderen zulke regels oplegt. Laat hij eerst maar naar zichzelf kijken. Pas hadden we overleg in een niet-rokersruimte. Wat doet Remkes? Hij steekt een sigaret op en gebruikt het schoteltje als asbak."JV

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Recept

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken