Bekijk het origineel

Meervoudig zieke moet zorg zelf organiseren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meervoudig zieke moet zorg zelf organiseren

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De gezondheidszorg is slecht ingesteld op mensen met meer dan één chronische ziekte. Doordat de zorg overwegend gericht is op specifieke ziektebeelden, moet de patiënt met zogeheten co-morbiditeit meestal de eigen zorg coördineren.

Uit een gisteren verschenen onderzoek van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg NIVEL blijkt dat het regelen van zorg voor deze patiënten meestal te ingewikkeld is. Artsen en andere hulpverleners geven onafhankelijk van elkaar behandelingen of adviezen, die voor de patiënt moeilijk te combineren en soms tegenstrijdig zijn.

In Nederland hebben ongeveer 500.000 mensen meerdere chronische ziektes. Dit is 30 procent van alle chronisch zieken.

De zorg is vaak door de specialisatie gericht op één ziekte. Hierdoor wordt de samenwerking tussen specialisten, huisartsen en andere hulpverleners bemoeilijkt. Onderzoeker M. Heijmans van het NIVEL vindt dat de samenhang en samenwerking tussen de diverse zorgverleners beter moet en dat de verschillende behandelingen beter op elkaar moeten aansluiten.

In de nabije toekomst gaat co-morbiditeit een steeds belangrijkere rol spelen, verwacht Heijmans. Dit komt niet alleen door de toenemende vergrijzing. Co-morbiditeit is een probleem van alle leeftijden. Doordat er in de gezondheidszorg meer mogelijkheden zijn, blijven mensen met chronische ziekten -ook op jongere leeftijd- langer in leven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Meervoudig zieke moet zorg zelf organiseren

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken