Bekijk het origineel

Argentijnse aanklager eist zaak tegen ex-militairen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Argentijnse aanklager eist zaak tegen ex-militairen

2 minuten leestijd

BUENOS AIRES (EFE) - De Argentijnse aanklager Eduardo Freiler heeft een rechter in zijn land gisteren gevraagd een onderzoek in te stellen tegen veertig Argentijnen van wie de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon de uitlevering had gevraagd.

De 39 militairen en een burger worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid tijdens het Argentijnse juntabewind (1976-1983).

De veertig Argentijnen waren opgepakt nadat Garzon om hun uitlevering had gevraagd. Volgens Garzon hadden ze zich tijdens de zogenaamde Vuile Oorlog onder meer schuldig gemaakt aan moord op en marteling van Spaanse staatsburgers. De meeste Argentijnen kwamen anderhalve week geleden vrij, omdat de centrumrechtse regering in Spanje niet om hun uitlevering wilde vragen.

Het Argentijnse gerechtshof besloot gisteren het onderzoek te heropenen naar de verdwijning in 1977 van het Zweedse meisje Dagmar Hagelin. De Zweedse justitie houdt de voormalige Argentijnse marineofficier Alfredo Astiz verantwoordelijk voor ontvoering van en moord op het toen 17-jarige meisje. Zweden vaardigde vorig jaar een internationaal arrestatiebevel tegen Astiz uit.

De moord op het meisje was vorig jaar verjaard. Een Argentijns gerechtshof op verzoek van haar vader de zaak te heropenen.

Verder heeft de Argentijnse president Nestor Kirchner een onderzoek gelast naar uitspraken van oud-juntaleider Reynaldo Bignone en de gepensioneerde generaals Albano Harguindeguy en Ramon Diaz Bessone. De drie gaven in een interview met de Franse televisiezender Canal Plus toe dat tijdens het militaire regime politieke tegenstanders zijn vermoord en gemarteld.

Kirchner zei dat er sancties tegen het trio zullen volgen als justitie met bewijzen tegen de oud-juntaleider en generaals komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Argentijnse aanklager eist zaak tegen ex-militairen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken