Bekijk het origineel

Groei commerciële dienstverlening stokt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groei commerciële dienstverlening stokt

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Voor het eerst in twintig jaar levert de commerciële dienstverlening een negatieve bijdrage aan de economische groei.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd.

Jarenlang was de groei van de commerciële dienstverlening bovengemiddeld en droeg hij ook het meeste bij aan de vooruitgang van de hele economie. Maar sinds 2001 groeit de branche nauwelijks meer. In de eerste helft van dit jaar was er zelfs sprake van krimp. De productie van commerciële diensten daalde met 0,5 procent.

De goederenproductie kromp in de eerste zes maanden van 2003 met 1,9 procent. Alleen de niet-commerciële dienstverlening (onder andere zorgsector, openbaar bestuur) leverde nog een positieve bijdrage aan de economische ontwikkeling. Dit komt door hogere uitgaven voor gezondheidszorg, welzijn, onderwijs en openbaar bestuur.

Tussen 1990 en 2000 nam het aandeel van de niet-commerciële dienstverlening in het bruto binnenlands product af van 25 procent in 1990 tot 21 procent in 2000. Vanaf 2001 trekt de groei in deze sector weer aan. Het aandeel van de commerciële dienstverlening in het bbp steeg van 43 procent in 1990 tot 50 procent in 2000.

De bijdrage van de goederenproducenten aan de groei van het bbp wisselt sterk van jaar tot jaar. Het aandeel in het bbp is teruggelopen van 32 procent in 1990 naar 28 procent in 2002.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Groei commerciële dienstverlening stokt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken