Bekijk het origineel

Extra onderzoek naar Bikker

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Extra onderzoek naar Bikker

2 minuten leestijd

HAGEN (ANP) - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker wordt nader onderzocht voordat duidelijk wordt of zijn rechtszaak kan worden voortgezet. De rechtbank in Hagen stemde gisteren in met het verzoek van Bikkers advocaten.

De 88-jarige man ondergaat morgen een neuropsychologisch onderzoek, waaruit moet blijken of hij in staat is zijn strafproces te volgen. De zaak gaat vrijdag verder.

Bikker verscheen gisteren voor de eerste dag van zijn proces. De oud-SS'er en bewaker van het kamp Erica in Ommen staat terecht voor de moord op verzetsman Jan Houtman in november 1944. De enige kans op een veroordeling volgt als officier van justitie U. Maass kan aantonen dat hier sprake was van moord en dat deze "wreed" is uitgevoerd. Andere vergrijpen zijn verjaard.

De verdachte zegt uit noodweer te hebben gehandeld. Hij werd na de oorlog in Nederland onder meer voor doodslag op Houtman tot de doodstraf veroordeeld. Dat vonnis is later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Bikker met zes anderen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland waar hij het Duitse staatsburgerschap kreeg.

Gisteren legden een psycholoog en een internist een verklaring over de gezondheid van Bikker af. Zij hebben hem onlangs onderzocht op verzoek van de rechtbank. Ondanks gebreken als een hoge bloeddruk en concentratieproblemen kan Bikker volgens hen zijn proces bijwonen. De deskundigen raadden de rechtbank wel aan niet meer dan tweeënhalf uur per dag zitting te houden.

De advocaten van Bikker, K. Kniffka en B. Eisenhuth, menen dat hun cliënt niet in staat is het proces goed te volgen en te begrijpen. Dat willen ze met het neuropsychologisch onderzoek aantonen. Het psychologisch onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd, is volgens de advocaten te beperkt. Maass had geen bezwaren tegen het verzoek van de verdediging, omdat hij anders vreest dat zijn zaak hierop zal stuklopen. De aanklager is sinds 1997 met de zaak tegen Bikker bezig.

Bikker zelf hield zich tijdens de zitting stil. Met zijn jas aan volgde hij de gebeurtenissen in de rechtbank. Af en toe leek hij weg te dommelen. Fotografen en cameramensen die zijn opkomst in de rechtszaal mochten filmen, probeerde hij te ontwijken door zich achter zijn tas te verbergen.

Als de rechtbank vrijdag bepaalt dat de rechtszaak doorgaat, komt maandag A. Bosch-Klink getuigen. De 81-jarige vrouw zag als kind hoe Bikker Houtman bij haar op de boerderij doodschoot. Maass heeft vijftien getuigen opgeroepen. De rechtbank heeft twaalf dagen voor de zitting uitgetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Extra onderzoek naar Bikker

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken