Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Verfbom bedoeld als felicitatie Máxima"

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Hij had nooit de bedoeling om het huwelijkspaar te beledigen, toen hij op 2 februari 2002 met een tas vol zakjes waterverf langs de route van de Gouden Koets ging staan, zo zei de 28-jarige J. V. gisteren voor het gerechtshof in Amsterdam.

Toen hij de koets dan toch raakte met één zakje met witte waterverf, waarvan hij niet had gedacht dat dat ooit zou lukken, was dat "slechts een aanval op het instituut monarchie, die wordt belichaamd door de Gouden Koets."

De daad wordt in andere culturen zelfs als een vrolijke uiting gezien, betoogde V. "Máxima, die van Argentijnse afkomst is, zou deze uiting net zo gemakkelijk kunnen interpreteren als een gelukwens. Bij het Argentijnse carnaval is het traditioneel gebruikelijk elkaar zakjes water en poederverf toe te werpen."

De in Haarlem wonende V., alias de witte waterwerper, werd vorig jaar door de politierechter veroordeeld tot een boete van 250 euro. De politierechter meende dat de actie niet anders kon worden gezien als "minachting voor het bruidspaar." Hij vond het extra jammer dat het incident plaatsvond tijdens de rijtoer van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, omdat "dit bij uitstek een vertoon van hun waardigheid is."

Ook zijn raadsman M. Pestman bepleitte dat het gooien van een verfbom nooit als belediging mag worden opgevat. "Zijn protest was niet gericht tegen Willem-Alexander en Máxima, maar op het ambt dat zij wellicht binnenkort zullen bekleden. Het was niet persoonlijk, maar politiek van aard." Met het Argentijnse carnaval in het achterhoofd had V. "beter een ander voorwerp kunnen kiezen om het paar te beledigen."

Aanklaagster Y. Kruyer vond het gooien van een verfbom wel een belediging en eiste een boete van 250 euro, conform de straf van de politierechter. Het hof doet op 22 september uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken