Bekijk het origineel

Ontvoerder opereerde alleen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ontvoerder opereerde alleen

Voorarrest kidnapper Lusanne verlengd

2 minuten leestijd

LEEUWARDEN (ANP) - Het openbaar ministerie vermoedt dat de 63-jarige man die ervan wordt verdacht Lusanne van der Gun te hebben ontvoerd, zich als twee personen heeft voorgedaan tegenover het meisje. Dat heeft een woordvoerder van het OM gisteren gezegd. Lusanne heeft zelf steeds verklaard dat zij door twee mannen was ontvoerd.

"Het rechercheonderzoek richt zich momenteel op het verifiëren van de verklaringen van de verdachte en het uitsluiten van een tweede dader", aldus een woordvoerder van het OM. De verdachte uit Rijperkerk dacht dat de familie Van der Gun veel geld had. De man kende de familie echter niet.

Hij is vrijdag in zijn woonplaats Rijperkerk gearresteerd en blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Leeuwarden heeft gisteren besloten de voorlopige hechtenis met tien dagen te verlengen.

Voor advocaat B. Korvemaker is het geen verrassing dat zijn cliënt langer blijft vastzitten. "Zoals verwacht", was zijn eerste reactie. Volgens woordvoerder R. Kamminga van het OM wordt de verdachte gijzeling ten laste gelegd. "Daar staat maximaal vijftien jaar cel op", aldus Kamminga.

Gijzeling houdt in dat de opzettelijke vrijheidsberoving als oogmerk heeft iets te laten doen of niet te laten doen, zo stelt Korvemaker. Bijvoorbeeld het gijzelen en daarna losgeld eisen, zoals de ontvoerder van Lusanne deed. Voor ontvoering staat maximaal acht jaar.

Volgens officier van justitie T. Wolters van het OM wordt de verdachte waarschijnlijk aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek onderworpen. Hij verwacht dat de rechtszaak in december kan plaatsvinden.

Het OM bevestigt dat Lusanne twee dagen in een garagebox in het Limburgse Susteren heeft doorgebracht. De politie heeft bij de arrestatie twee auto's in beslag genomen. In een van de auto's, een grijze met deuken, heeft de verdachte Lusanne in Oldeberkoop ontvoerd. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk onderzoekt deze auto.

De garage waarin de elfjarige Lusanne tijdens haar ontvoering heeft overnacht, staat in Susteren naast Café Huizinga. Dat heeft de 61-jarige eigenaresse van het etablissement, Elly Huizinga-Bongaarts gisteren gezegd.

Zij kent de verdachte al 44 jaar. "Twee weken geleden vroeg hij of hij zijn auto in de garageboxen 15 en 14 naast mijn café mocht parkeren. Hij heeft ten minste één nacht in de auto geslapen", aldus Huizinga. De man vertelde haar dat hij kostbare tapijten in de auto had. De donderdag na de vrijlating van Lusanne ging de 63-jarige man terug naar Rijperkerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ontvoerder opereerde alleen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken