Bekijk het origineel

FNV zoekt dialoog met kabinet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

FNV zoekt dialoog met kabinet

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Voorzitter L. de Waal van vakcentrale FNV heeft premier Balkenende een laatste handreiking gedaan om met de vakbeweging te praten over de bezuinigingsplannen van het kabinet.

De Waal doet de premier een ultieme oproep om "geen ondoordachte beslissingen" te nemen over "een pakket harde maatregelen, waar veel maatschappelijk verzet tegen bestaat." Dat blijkt uit een vanmorgen vrijgegeven brief van De Waal aan Balkenende. "U staat nu op een tweesprong. U kunt dit vreselijke pakket doordrukken en met een kleine kamermeerderheid uitvoeren. Daarmee negeert u de mensen in het land, die zwaar getroffen worden door de voorstellen. En u negeert de kritiek van maatschappelijke organisaties in dit land", aldus De Waal in de brief.

De Waal schrijft dat Balkenende zijn "obsessie dat Nederland meer moet bezuinigen dan welk Europees land ook" moet loslaten. Met minder rigoureuze bezuinigingen is er ruimte voor een socialer beleid, aldus de FNV-voorzitter.

De FNV hekelt onder andere de bezuinigingen in de gezondheidszorg en het snijden in de WW-uitkeringen. Ook wil de vakcentrale de onroerendezaakbela sting (OZB) niet afschaffen. Met dit belastinggeld moet de regering jongeren meer uitzicht geven op een baan. De Waal beschuldigt Balkenende ervan dat hij de vakbeweging negeert. "Alternatieven worden aangeboden, maar van u zien wij geen enkele reactie van betekenis."

Eind augustus zei vakcentrale CNV bereid te zijn de lonen volgend jaar alleen met een eenmalig bedrag te laten stijgen. In ruil wil het CNV toezeggingen van het kabinet om de bezuinigingen af te zwakken. De vakcentrale eist voor Prinsjesdag, dus voor komende dinsdag, een reactie op het voorstel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

FNV zoekt dialoog met kabinet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken