Bekijk het origineel

Werkgevers willen meerjarig akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werkgevers willen meerjarig akkoord

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW willen een meerjarig akkoord sluiten met de vakbonden over het matigen van de lonen. Om de economie een kans te geven zich te herstellen, is volgens VNO-NCW de komende twee jaar op het gebied van de lonen "een duidelijke pas op de plaats" nodig.

"Als vakbonden werkgelegenheid vooropstellen, zullen ze inzien dat structurele loonsverhogingen niet meer passen. Alleen eenmalige beloningen zijn nog mogelijk", aldus een woordvoerder van VNO-NCW gisteren.

Voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland wil met de vakbeweging voor de komende vier jaar afspraken maken over eenmalige beloningen. De daadwerkelijke uitkering van een eenmalige bonus zou volgens hem ook afhankelijk moeten worden van de prestaties in een sector of bedrijf.

De MKB-voorzitter wees er gisteren op dat de vakcentrale CNV zich al bereid heeft getoond in CAO-onderhandelingen volgend jaar af te zien van structurele loonsverhogingen. "De FNV heeft ook al schoorvoetend laten weten eventueel akkoord te gaan met eenmalig een vast bedrag", stelde Hermans.

De MKB-voorzitter heeft goede hoop dat hij de vakbeweging kan overtuigen van de noodzaak om niet één jaar, maar meer jaren af te zien van procentuele loonsverhogingen. "In ruil daarvoor hebben wij hun veel te bieden. Wij steunen de vakbeweging in de pensioendiscussie." Daarmee doelde hij vooral op de voorgenomen ingrepen van het kabinet in het vroegpensioen, waartegen de vakbeweging te hoop loopt.

Het kabinet wil het sparen voor de VUT-regeling en het prepensioen fiscaal onaantrekkelijk maken om ouderen te stimuleren langer door te werken. Volgens Hermans is het in elk geval nodig dat er goede overgangsregelingen komen. Ook VNO-NCW zegt de vakbeweging in haar pleidooi hiervoor te steunen en stelt dat "realistische overgangstermijnen nodig zijn."

De ondernemersorganisaties wijzen erop dat wegens de vergrijzing langer werken op termijn onvermijdelijk is. Zowel MKB-Nederland als VNO-NCW zou graag zien dat het kabinet ervoor zorgt dat werknemers wel kunnen blijven sparen om op latere leeftijd met deeltijdpensioen te gaan "Zo maak je het voor werknemers makkelijker om langer door te werken", aldus Hermans.

De vakcentrales FNV en CNV zeggen waardering te hebben voor de steun van de werkgevers op het gebied van de pensioenen. CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV benadrukt wel dat vooral het kabinet aan zet is in de pensioendiscussie.

"Wij hebben al onze nek uitgestoken door te zeggen dat we willen afzien van een structurele loonsverhoging volgend jaar en we gaan ons niet nog eens vastleggen op meer jaren", aldus Van Splunder. Volgens hem is een meerjarig loonakkoord ook onverstandig, omdat de economie onverwacht sneller kan aantrekken of verder kan verslechteren.

De FNV presenteert maandag, de dag voor Prinsjesdag, haar inzet voor de CAO-onderhandelingen van volgend jaar. Een woordvoerder wilde gisteren over de looneis van de grootste vakorganisatie van Nederland alleen maar kwijt dat de FNV "in ieder geval niet voor een eenmalige beloning gaat."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Werkgevers willen meerjarig akkoord

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken