Bekijk het origineel

Bij overheid verdwijnen de meeste banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bij overheid verdwijnen de meeste banen

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Nu de economische malaise aanhoudt, zetten bedrijven en instellingen massaal het mes in de organisatie. Dit proces lijkt in een stroomversnelling te raken. In de afgelopen drie maanden waren het echter niet alleen bedrijven die reorganisaties aankondigden. Ook overheidsorganisaties snijden diep in het personeelsbestand.

Zo wil het ministerie van Defensie de komende jaren af van 9000 banen en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen van ruim 6000. Rond de Belastingdienst circuleren aantallen van 3000 banen.

Een grove telling van het aantal aangekondigde ontslagen over de afgelopen drie maanden loopt op tot boven de 30.000. Veel plannen zijn nog niet doorgevoerd en sommige reorganisaties zijn over een langere periode gespreid. Dat geeft de getroffenen in ieder geval de tijd om zelf wat anders te zoeken.

Niets en niemand wordt ontzien in economisch barre tijden. Ook de organisatie die alle cijfers hierover bijhoudt, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), moet eraan geloven. Bij de vestigingen in Voorburg en Heerlen verdwijnen de komende jaren 210 banen. De functies zijn door de voortgaande automatisering overbodig geworden. De arbeidsbemiddelaar Kliq wil af van ongeveer 750 banen. Kliq is verzelfstandigd en blijkt te duur te zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) maakte recentelijk bekend 600 werknemers in asielzoekerscentra extra te ontslaan. In totaal zakt het personeelsbestand in twee jaar tijd van 3800 naar 1800. Strengere regels trekken minder asielzoekers.

In het bedrijfsleven begon de kaalslag enige jaren geleden in de technologiesector. Bedrijven zoals KPNQwest en Landis gingen failliet. Telecombedrijf KPN wilde van 8000 mensen af. Vervolgens sloeg de malaise over naar de bankwereld en daarna naar de chemie, de luchtvaart en nu de detailhandel.

Bijna eenderde van alle Nederlandse bedrijven vreest dit jaar werknemers te moeten ontslaan. Werkgevers zijn in deze economisch moeilijke tijden druk doende met bezuinigen en hebben al eerder het 'vet' weggesneden uit de periode dat het niet op kon. Daarvan waren vooral de werknemers met een tijdelijk contract de dupe. Daarnaast worden de arbeidsvoorwaarden van het personeel minder om stijgende loonkosten op te vangen.

Nu de stroom van halfjaarresultaten uit het bedrijfsleven zo goed als voorbij is, valt het op dat vooral de detailhandel flink saneert. Gisteren kondigde Vendex KBB aan bij V&D 1815 banen te schrappen, waarbij 2300 mensen betrokken zijn. Tegelijkertijd maakte Laurus bekend van 360 man af te willen omdat het hoofdkantoor te zwaar bemand is geworden.

Vorige week kwam Albert Heijn met het bericht dat er 440 banen verdwijnen, vooral op het hoofdkantoor. Bierbrouwer Heineken schrapt 450 banen. Bij de detailhandel is het vervallen van banen vooral een gevolg van tegenvallende resultaten. Consumenten gaan naar goedkopere winkels.

De tegenvallende economie en de geheimzinnige ziekte SARS hebben consumenten ook minder reislustig gemaakt. De prijs wordt steeds belangrijker. Luchtvaartmaatschappij KLM voelde zich daardoor gedwongen 4500 banen te schrappen. Zevenhonderd mensen zijn gedwongen de maatschappij te verlaten. KLM-dochter Transavia loost zeventig banen bij vooral het grondpersoneel.

De afgelopen drie maanden kondigden ook enkele financiƫle dienstverleners ontslagen aan. Bankverzekeraar Fortis schrapt de komende drie jaar 750 banen bij de Nederlandse verzekeringstak. Aegon Nederland voert de komende drie jaar 300 tot 450 banen af. Financieel dienstverlener Spaar Select krimpt zijn personeelsbestand met 55 werknemers in. Deze maatregelen zijn in de meeste gevallen bedoeld om de winst op peil te houden.

De technologiehoek lijkt zich intussen op te maken voor een tweede ronde. Softewarebedrijf Baan Company wil het in Nederland met 250 mensen minder doen. LG.Philips Displays gaat 280 van de 654 medewerkers ontslaan bij de onderdelen in Eindhoven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bij overheid verdwijnen de meeste banen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken