Bekijk het origineel

VS zoeken uitweg voor katoenboeren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

VS zoeken uitweg voor katoenboeren

2 minuten leestijd

CANCUN (ANP) - De Verenigde Staten hebben een oplossing aangedragen voor de ernstige problemen die Afrikaanse katoenboeren hebben met de subsidiëring van de Amerikaanse katoenindustrie. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick pleitte gisteren voor een apart akkoord dat zich richt op meer markttoegang tegen een betere prijs voor katoen uit ontwikkelingslanden.

De VS stonden de afgelopen dagen onder druk om de Afrikaanse boeren tegemoet te komen. Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad voeren in het Mexicaanse Cancun een felle strijd tegen de Amerikaanse subsidies, die het bestaansrecht van 10 miljoen mensen in Centraal- en West-Afrika in gevaar brengen. Een geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is al gevraagd om een oordeel te vellen over de subsidies.

De regering-Bush steunt de eigen boeren jaarlijks voor bijna 4 miljard dollar, die zo kunnen concurreren met katoen uit Afrika, maar ook uit Brazilië en India. Het gevolg is dat er op de wereldmarkt lagere prijzen worden betaald. Benin, Burkina Faso, Mali en Tsjaad krijgen de grootste klappen aangezien zij bij de export voor een groot deel afhankelijk zijn van katoen. Volgens hulporganisatie Oxfam/Novib verloren deze landen in het seizoen 2001/2002 ondanks een grotere productie in totaal 301 miljoen dollar aan exportopbrengsten door de Amerikaanse subsidiëring van de eigen boeren.

Zoellick, die Bush in alle belangrijke handelskwesties vertegenwoordigt, had maandagavond een ontmoeting met de ministers van Handel van de betrokken landen. De toponderhandelaar zei dat het gesprek hem ervan heeft doordrongen dat een oplossing noodzakelijk is. Het sectorale akkoord waarvoor Zoellick een lans brak, moet een plek krijgen binnen de Wereldhandelsorganisatie. Momenteel geldt er al een aparte overeenkomst voor de textielsector. Zoellick wil nu een oplossing waarin katoen en textiel een plaats krijgen gezien de onderlinge verbondenheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

VS zoeken uitweg voor katoenboeren

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken