Bekijk het origineel

Grote steden tegen pardonregeling

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Grote steden tegen pardonregeling

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verzetten zich tegen de pardonregeling voor asielzoekers, waartoe het kabinet ruim een week geleden besloot. De vier grote steden vrezen dat hierdoor meer vreemdelingen op straat komen te staan zonder opvang, wat gevolgen zal hebben voor 'overlevingscriminaliteit' en de openbare orde.

Dat lieten de vier grote steden, verenigd in de G4, gisteren weten na overleg. De pardonregeling van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) biedt 2200 asielzoekers die hier al vijf jaar zijn uitzicht op een verblijfsvergunning. Het gaat om mensen zonder crimineel verleden en die nog in de eerste asielprocedure zitten of die een voorwaardelijke vergunning tot verblijf hebben. Ook mogen ze geen valse gegevens hebben verstrekt of informatie hebben achtergehouden.

De G4 wil de hele groep van 6300 asielzoekers legaliseren die langer dan vijf jaar in Nederland woont en die ook nog in een verblijfsrechtelijke procedure zit. "Het grote probleem is dat de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers door het Rijk nog steeds niet afdoende is geregeld", aldus de vier grote steden in een verklaring.

Gedwongen terugkeer lukt volgens hen alleen als "een vreemdeling verwijderbaar is en identiteitspapieren heeft. Omdat veel asielzoekers niet aan die criteria voldoen, zullen zij weer op straat worden gezet."

De noodkreet van de grote steden komt een week nadat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) protesteerde bij minister Verdonk. Zowel de VNG als de G4 gaat de verschillende Tweede-Kamerfracties nog proberen te overtuigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Grote steden tegen pardonregeling

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken