+ Meer informatie

Opperstalmeester van KRB

4 minuten leestijd

Als ik een enquête zou houden onder de lezers van het Reformatorisch Dagblad met de vraag: Hebt u wel eens van KRB gehoord, of weet u wat KRB is, zullen de meesten kort en bondig antwoorden: Nooit van gehoord!

Een enkele slimmerik zal het raadsel zó oplossen en zeggen: K staat altijd voor koninklijk, R is onder ons geen vraag want dat staat voor reformatorisch, maar dan die B! Wat kan je verzinnen bij de B. Als u dat vraagt, slaat dat vast op boeken. Dan zouden we krijgen: koninklijke reformatorische boeken. Nou nee, dat is teveel van het goede.

Daar komen we dus niet uit.

Een andere vraag: Hebt u wel eens gehoord van de Wegwijsbeurs in de Jaarbeurshallen van Utrecht en hebt u wel eens gehoord van de beurs Naar Buiten in Barneveld? Dan roept iedereen in koor: Natuurlijk! Daar gaan we altijd naartoe. Sinds Naar Buiten bestaat kiezen we een camping op de Veluwe om geen dag te missen. En de Wegwijsbeurs? Daar hebben we ons de blaren gelopen en toch komen we ieder jaar terug.

Zal ik u iets vertellen? KRB is de organisator van zowel de Wegwijsbeurs als de beurs Naar Buiten!

Ook deze zomer was het weer raak in Barneveld. Je staat versteld van de veelzijdige organisatie; dat kun je aan de manager van KRB wel overlaten. Waar die alle medewerkers vandaan haalt, is ongelooflijk. Hij is dicht bij huis begonnen. Hij heeft alle gepensioneerden van het RD opgeroepen. Ze kregen een mooie vechtpet op met een reclametekst. Heel verstandig, want één keer in de wasmachine en volgend jaar zijn ze weer te gebruiken. Mocht het fout gaan en ze op een te hoge temperatuur worden gewassen, zodat ze drie maten krimpen, geen nood, want dan zijn ze te gebruiken op kinderland en de volgende Wegwijsbeurs. Het stond wel mooi, al die gepensioneerden met pet.

Verspreid over het grote terrein in Barneveld stonden de stands opgesteld, met een grote open vlakte voor de demonstraties. Er werd van alles gedaan: met honden die schapen weer bij de kudden terugbrachten, je kon zien hoe een ballonvaart in z'n werk ging en nog veel meer. Het meest heb ik mijn ogen uitgekeken bij heel serieuze zaken, namelijk de kledingzaken! Met stijgende verbazing zag ik een man die in het nieuw werd gestoken. Dat wil zeggen, hij paste onder de deskundige leiding van zijn vrouw een nieuwe winteruitrusting. Eerst werd hij in een dikke trui gehesen, zo een waarin je de elfstedentocht rijdt. Toen bleek dat die paste en lekker zat, moest-ie een jack proberen. Met veel gewurm ging die over de trui heen, maar helaas, de kleuren combineerden niet. Dus werd er een andere gepast. En of het schoenen waren die uitgelopen moesten worden, liep de man met opgeheven hoofd ook nog een rondje door de tent. Bij 37 graden boven nul werd hij voorbereid op een winter van 37 graden onder nul! Moedig, ik kan niet anders zeggen.

De opening van de beurs was een belevenis. Terwijl de standhouders en genodigden nog in de grote tent waren, klonk er trompetgeschal. En daar kwamen ze, een trompetterkorps te paard! Schitterend. En daartussen de manager van KRB, de heer D. C. van Voorthuijsen, voor de meesten van ons gewoon Dirk. Nu niet zoals op de Wegwijsbeurs keurig in het pak met stropdas, maar in z'n overhemd en op laarzen. Ik dacht: Eigenlijk is hij hier geen manager. Dat is hij op de Wegwijsbeurs. We moeten hem uitroepen tot opperstalmeester van de buitenbeurs. En dat is niet niks! Volgens Van Dale's woordenboek is een opperstalmeester "een bekleder van zekere waardigheid in het hof." De opperstalmeester gaat over de hele buitendienst van Hare Majesteit. Prinsjesdag is voor hem de Dag van het Jaar. Dan zit hij op de eerste van de acht paarden die de gouden koets trekken.

Maar eerlijk is eerlijk: Van Voorthuijsen doet het niet alleen. Met een kleine, zeer kundige staf runt hij de Wegwijsbeurs en de beurs Naar Buiten. Met ere noem ik Gert-Jan Schulp, Annemarie Olthuis en Matthijs Visscher. Namen om te onthouden. Van hen zullen we in de toekomst nog veel horen.

Maar nu tot slot: het raadsel van de afkorting KRB is nog niet opgelost. Het staat voor Kreatieve Reclame Begeleiding. Het is maar dat u het weet!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.