Bekijk het origineel

Verkoop bier bij Heineken fors hoger

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verkoop bier bij Heineken fors hoger

Winst stijgt slechts iets

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Bij Heineken is de bierverkoop in het eerste halfjaar met 9 procent gestegen naar ruim 45 miljoen hectoliter. Desondanks nam de winst (exclusief bijzondere posten) slechts met 1 procent toe.

Vanmorgen maakte de bierbrouwer bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend dat de nettowinst weliswaar toenam met 21 procent tot 400 miljoen euro, maar dat kwam vooral dankzij de bijzondere bate van 71 miljoen euro door de verkoop van de Argentijnse brouwer Quilmes. De omzet steeg met 6 procent naar 4,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat groeide op eigen kracht met 7 procent.

"Heineken ontwikkelt zich goed. Wereldwijd hebben we de positie van onze onderneming verder versterkt", constateerde bestuursvoorzitter A. Ruys. Heineken kocht in het voorjaar de Oostenrijkse brouwer BBAG, die in veel landen in het oostelijk deel van Europa bier verkoopt. Deze transactie is nog niet helemaal afgerond.

Heineken verwacht dat de nettowinst exclusief wisselkoerseffecten in de tweede helft van dit jaar zeker zo veel zal groeien als de 6 procent in de eerste zes maanden. Maar de sterke euro zal het resultaat weer drukken, waardoor de stijging van de winst exclusief bijzondere posten ongeveer gelijk zal zijn aan die in het eerste halfjaar. De resultaten van BBAG zijn in die prognose nog niet meegenomen.

De omzet groeide autonoom met 5 procent door een betere verkoopmix, hogere prijzen per flesje en meer verkochte hectoliters. In de cijfers zijn opgenomen de eerdere aanwinsten Al-Ahram in Egypte, CCU in Chili, Karlsberg in Duitsland en Karlovacka in Kroatiƫ.

Heineken verkocht beter in Nigeria, Rusland, Polen, Spanje en Italiƫ. De verkopen in Frankrijk, Griekenland, de Verenigde Staten en Nederland liepen wat terug.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2002 werd door Heineken voor 2003 op een winstgroei gerekend, maar deze prognose werd aan het begin van de zomer ingetrokken vanwege druk op de biervolumes, de sterke euro en de toegenomen pensioenlasten. Het vanmorgen gepubliceerde resultaat komt ongeveer overeen met de toen gegeven prognose. De omzet in het eerste halfjaar ligt duidelijk onder de verwachtingen van analisten.

Heineken maakte vorige week voor het eerst in zijn bestaan ontslag van personeel bekend. In de Nederlandse organisatie verdwijnen 450 banen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Verkoop bier bij Heineken fors hoger

Bekijk de hele uitgave van woensdag 10 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken