Bekijk het origineel

Nog geen inspraak Twenthe

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nog geen inspraak Twenthe

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van de vliegbasis Twenthe moet wachten op medezeggenschap totdat het ministerie van Defensie zijn plannen voor reorganisatie officieel heeft bekendgemaakt.

De rechter in Den Haag bepaalde gisteren dat de staat juist heeft gehandeld door de medezeggenschapscommissie van de luchtmachtbasis nog niet te betrekken bij de voorgenomen reorganisatieplannen.

Het ministerie maakt op Prinsjesdag de details bekend over de bezuinigingsoperatie bij defensie. Mocht daaruit definitief blijken dat de vliegbasis dicht moet, dan komt de bevelhebber van de luchtstrijdkrachten met een reorganisatieplan.

Pas dan hoeft defensie de medezeggenschapscommissie te raadplegen, zo is in het vonnis van de rechter te lezen. Tot Prinsjesdag is de sluiting van Twenthe officieel een van de voorgenomen besluiten van het kabinet.

De kortgedingrechter heeft dit zo bepaald, omdat democratisch gecontroleer de organen hebben bepaald dat defensie moet inkrimpen. Om de democratische besluitvorming niet in de weg te staan, mag de commissie pas in een later stadium advies geven. Het personeel van de basis kan zich vervolgens met opmerkingen tot het parlement wenden. Het parlement controleert de plannen van het kabinet.

De medezeggenschapcommissie eiste ook inzage in een geheime studie waarin zou staan waarom juist Twenthe dicht moet en niet een andere militaire basis. Maar volgens de rechter heeft het personeel niet hard kunnen maken dat zo'n rapport bestaat. Het ministerie van Defensie ontkende dat het een dergelijke studie heeft gemaakt.

Veel militairen van de luchtmachtbasis vermoeden dat niet goed is nagedacht over het sluiten van de vliegbasis. "Wij denken dat er met dartpijltjes naar een landkaart is gegooid", zei een woordvoerder van de medezeggenschapscommissie vorige week na het kort geding.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nog geen inspraak Twenthe

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken