Bekijk het origineel

Directeur Zending over Grenzen weg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Directeur Zending over Grenzen weg

2 minuten leestijd

ALMERE - Na twee zware jaren verlaat directeur Hans van den Hoek de zendingsorganisatie Zending over Grenzen (ZoG).

De ingrijpende reorganisatie bij de moederorganisatie Mission without Borders waaraan Van den Hoek heeft meegewerkt, heeft volgens ZoG een zware wissel op hemzelf en op zijn gezin getrokken. Ex-directeur Sipke van der Land meent dat de ware reden voor het vertrek van Van den Hoek ligt in de blijvende onduidelijkheid over de bestemming van de grote jaarlijkse kerstpakkettenactie. "Het geld van de donateurs wordt vervolgens opgeslokt door de internationale organisatie. De Nederlandse afdeling heeft geen zicht op wat daarmee gebeurt. Dat is ook de reden waarom ik vorig jaar ben opgestapt."

De laatste tijd was de organisatie steeds in opspraak. Slechts een klein deel van de bijdragen van de 100.000 donateurs in Nederland zou ten goede komen aan de eigenlijke doelstelling: steun aan kindertehuizen en gezinnen in Oost-Europa en de verspreiding van Bijbels en christelijke lectuur in die regio. Daarom kwam het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) op de tocht te staan. Het CBF besloot in mei het keurmerk te handhaven, omdat de reorganisatie zicht bood op adequaat functioneren van de stichting.

Van der Land denkt dat de organisatie grote gevolgen zal ondervinden van deze zoveelste klap. "Dit krijgt een grote staart." Hij voorziet dat meer medewerkers zullen vertrekken, en dat ook het keurmerk weer in gevaar komt.

Van der Land wijst Billy Temlett, voorzitter van zowel Mission without Borders als ZoG aan als hoofdschuldige voor de wantoestanden bij de organisatie. De Zuid-Afrikaan regeert volgens hem als een "dictator" en weigert verantwoording over de bestemming van de donaties af te leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Directeur Zending over Grenzen weg

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken