Bekijk het origineel

Van Baal getuigt in Milosevic-proces

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Baal getuigt in Milosevic-proces

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse luitenant-generaal Van Baal heeft gisteren voor het Joegoslavië-tribunaal getuigd in het proces tegen de voormalige Joegoslavische leider Milosevic.

De aanklagers hadden Van Baal, die vorig jaar als landmachtbevelhebber aftrad, opgeroepen omdat hij in 1994 gedurende een half jaar chef-staf van de vredesmacht van de Verenigde Naties (Unprofor) in Bosnië-Herzegovina was.

Van Baal had zijn getuigenis eerder op schrift aan het tribunaal overhandigd. Milosevic ondervroeg de luitenant-generaal in zijn kruisverhoor over diens bevindingen. Hij polste daarbij diverse malen of Van Baal in zijn functie destijds misschien bevooroordeeld was tegen de Serviërs in Bosnië.

De gedaagde putte daarvoor uitvoerig uit een boek van Van Baals toenmalige militaire chef, de Britse generaal Rose, die volgens Milosevic beter op de hoogte en daarmee minder partijdig was.

De prominente generaal van de Britse strijdkrachten had kennelijk meer informatiebronnen dan Van Baal. Die kreeg als Unprofor-chef rapporten van VN-waarnemers wier actieradius soms werd beperkt. Van Baal erkende dat Rose mogelijk beschikte over informatie van bijvoorbeeld Britten in het veld, maar hij liet zich nauwelijks commentaar op het boek van Rose ontfutselen.

Rechter May riep Milosevic er herhaaldelijk en vaak tevergeefs toe op vragen over het geciteerde boek aan Rose zelf te stellen. De Brit staat ook op de lijst van getuigen.

Van Baal bevestigde onder meer dat bij zijn gesprekken met Bosnisch-Servische leiders duidelijk bleek dat Radovan Karadzic de leider van de Serviërs in Bosnië was. Karadzic gaf bevelen aan de militaire leiders. Het Bosnisch-Servische leger had met generaal Mladic aan de top een gecentraliseerd commando en beschikte over voortreffelijke communicatiemiddelen. Zo konden bijvoorbeeld eenheden binnen een halfuur van omstreden plaatsen worden teruggetrokken nadat Karadzic of militaire kopstukken hierover overeenstemming met Unprofor hadden bereikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Van Baal getuigt in Milosevic-proces

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken