Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"NAVO-post naar De Hoop Scheffer"

2 minuten leestijd

BRUSSEL - België steunt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, De Hoop Scheffer, als die zich kandidaat stelt voor de post van secretaris-generaal bij de NAVO. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, prees gisteren op de Vlaamse televisie de kwaliteiten van zijn Nederlandse collega.

"Hij is een diplomaat, hij kan goed luisteren", aldus Michel. De steunbetuiging komt nadat Nederland en België eerder dit jaar nog onenigheid met elkaar hadden. Nederland steunde de VS bij de oorlog in Irak, België was faliekant tegen.

Een diplomaat in Brussel stelt dat het gebruikelijk is dat de twee landen elkaar steunen bij dergelijke kwesties. "Het lijkt me vrij duidelijk dat hier de Benelux-solidariteit speelt."

Diplomaten bij de NAVO zeiden gisteren dat de Hoop Scheffer favoriet is in de race om de post van secretaris-generaal.

Volgens ingewijden bij de NAVO verdient de 55-jarige De Hoop Scheffer de voorkeur boven de Canadese minister van Financiën, John Manley, een andere favoriet voor de post. Het gros van de zeventien Europese lidstaten zou de kandidatuur van de Nederlandse christen-democraat steunen omdat ze een Europeaan in de functie willen houden, zoals dat sinds de oprichting van de alliantie is geweest.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Bill Graham, liet gisteren zijn Amerikaanse collega, Powell, weten dat Manley beschikbaar is voor de post. Het politieke leiderschap van de NAVO is traditioneel voorbehouden aan een Europeaan, omdat het militaire commando altijd in handen is van een Amerikaan.

De Hoop Scheffers enige Europese tegenkandidaat is de Noorse minister van Defensie, Kristin Krohn Devold. Maar de meeste Europese landen Krohn Devold afwijzen vanwege haar gebrek aan diplomatieke ervaring.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken