Bekijk het origineel

Bouwbedrijf BAM ontslaat 500 man

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouwbedrijf BAM ontslaat 500 man

Kantorenmarkt zwak

2 minuten leestijd

BUNNIK (ANP) - Het bouwbedrijf BAM ontslaat dit jaar 500 werknemers in Nederland. De onderneming is hiertoe genoodzaakt omdat de bouwmarkt in Nederland nog steeds krimpt. Dat heeft de bouwer vandaag bekendgemaakt. In totaal werken er 20.000 mensen bij BAM.

De bouwpoot kampt in Nederland met een zwakke kantorenmarkt. Bovendien is de infrastructuurmarkt in dit land matig tot slecht, aldus BAM.

De hele Nederlandse bouwsector heeft het moeilijk door het slechte economische klimaat. Veel opdrachtgevers kijken de kat uit de boom. Door de bouwfraudeaffaire zijn de rijksoverheid en gemeenten daarnaast veel voorzichtiger geworden. Steeds meer opdrachten worden via een langdurige aanbesteding verdeeld.

BAM had het al moeilijk vanwege de eind vorig jaar overgenomen concurrent HBG. Het werd daardoor weliswaar de grootste bouwer van Nederland, maar het kostte de directie veel moeite geld te vinden voor de financiering van de overname.

BAM had voor de overname een overbruggingskrediet van 500 miljoen euro afgesloten. Het is het bedrijf gelukt een lening van 100 miljoen euro af te sluiten voor de gedeeltelijke aflossing daarvan, zo maakte het vandaag bekend. Na deze aflossing en rekening houdend met de kasstroom dit jaar blijft er nog 300 miljoen euro van het krediet over.

De bouwer kreeg met de overname ook de baggeractiviteiten van HBG in handen. BAM onderhandelt met een aantal partijen over de (gedeeltelijke) verkoop daarvan. De opbrengst zal voor een verdere aflossing van de schuld worden gebruikt.

Dit jaar neemt BAM voor het eerst HBG mee in de boeken. De winst over de eerste zes maanden steeg daardoor met maar liefst 91 procent, van 20 miljoen naar 38,4 miljoen euro. Als het resultaat van HBG niet wordt meegenomen, is de winst 9 procent gestegen.

De omzet nam met 172 procent toe van 1,3 miljard naar 3,5 miljard euro. Als BAM de inkomsten van HBG over het eerste halfjaar van 2002 bij de eigen omzet over deze periode optelt, is de omzet dit jaar 8 procent gedaald.

BAM verwacht voor heel 2003 dat de winst per aandeel hoger zal zijn dan de 4,35 euro vorig jaar. Verder gaat het bedrijf uit van een nettowinst van 80 miljoen euro en een omzet van 7,7 miljard euro. Vorig jaar was de winst 47 miljoen euro en de omzet 3,6 miljard euro.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bouwbedrijf BAM ontslaat 500 man

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken