Bekijk het origineel

PvdA: Fusie op stroommarkt vraagt om strengere regels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PvdA: Fusie op stroommarkt vraagt om strengere regels

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Een fusie tussen Nuon en Essent en eventueel Eneco lijkt een waarschijnlijk toekomstscenario. Het ontstaan van zo'n dominante marktpartij maakt het noodzakelijk dat er strengere regels komen, onder meer om de consumenten te beschermen.

Dat zei energiespecialist F. Crone van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer gisteren op een symposium in Den Haag. "Minder boksers in de ring vraagt om scherpere regels", aldus het kamerlid.

Vooral kleinere klanten kunnen de dupe van de fusie worden, omdat ze bij gebrek aan serieuze concurrentie "toch niet kunnen weglopen." Dominante reuzen die elektriciteit produceren, verkopen en leveren, kunnen de prijsvorming beïnvloeden door kunstmatig schaarste te creëren. Dat vraagt om regelgeving om dit soort praktijken te voorkomen, aldus Crone.

Volgens hem houdt minister Brinkhorst van Economische Zaken, die recent een serie voorstellen deed om de voorziening van elektriciteit te waarborgen, nog onvoldoende rekening met het ontstaan van een machtsblok in de Nederlandse stroommarkt.

Ook directeur G. Zijl van de Dte, toezichthouder op de energiemarkt, stelde dat een strengere controle op misbruik van macht een absolute voorwaarde is voor verdere consolidatie op de elektriciteitsmarkt.

Uit een studie van het adviesbureau Deloitte & Touche blijkt dat een grote onderneming die stroom zowel produceert als levert, op de langere termijn de beste kans maakt om als middelgroot bedrijf in Europa te overleven. Zo'n "Nederlands kampioen" biedt volgens de onderzoekers ook de meeste garantie op positieve effecten voor de maatschappij, onder andere voor het milieu en de voorzieningszekerheid.

Essent en Nuon hebben eerder gespeculeerd over een fusie. Nuon-bestuursvoorzitter L. van Halderen pleitte in dat verband opnieuw voor een ruimere blik van de mededingingsautoriteiten in Nederland. Hij wees erop dat de autoriteiten in Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk niet moeilijk doen over samenwerking tussen energiebedrijven, omdat zij de markt vanuit Europees perspectief bezien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PvdA: Fusie op stroommarkt vraagt om strengere regels

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken