Bekijk het origineel

Ezelsbruggetjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ezelsbruggetjes

3 minuten leestijd

Www.ezelsbruggetje.nl heet de website waarop ezelsbruggetjes te vinden zijn, gerangschikt per vak. Leerlingen kunnen dit soort geheugensteuntjes inzenden en daarmee prijzen winnen. Zo staat bij aardrijkskunde "tv-tas" als woord om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden, waarbij Rottumeroog overigens ontbreekt. De planeten prent je in je hoofd met Maak Voort Aardig Meisje Jan Spuit U Nat Plons. Met de zin "Ik Verkoop Xavier Liever Choco Dan Melk!" heb je een ezelsbrug voor de juiste volgorde van de Romeinse cijfers.

Pabo in de basisschool

Hogeschool Inholland in Den Haag verplaatst een deel van haar pabo-opleiding naar een basisschool. Als halverwege 2005 het gebouw van de nieuwe basisschool De Bras in de Vinexwijk Ypenburg gereedkomt, krijgen zo'n 60 van de 700 pabo-studenten daar niet alleen hun praktijkstages, maar ook lessen van hun eigen docenten. Dit jaar starten de eerste drie studenten op de school, die nu nog in containers is gehuisvest. Ze doen er hun derde- en vierdejaarsstages. De Bras werkt met het ethosconcept van prof. Stevens, een vérgaande vorm van adaptief onderwijs. "Dat betekent niet dat wij ons als Inholland aan dat concept verbinden", zegt woordvoerder P. Jochems. "Het is gewoon een van de keuzemogelijkheden voor onze studenten." Inholland heeft al langer duale trajecten, onder de naam "Samen scholen". Voor het eerst volgen de pabo-studenten nu echter ook een deel van hun lessen binnen een basisschool.

Schooluitval (I)

Het is een even bekend als dramatisch gegeven: ruim 30 procent van alle leerlingen in het vmbo en mbo haalt de eindstreep niet. Zonder diploma verlaten deze jongeren de school en betreden de arbeidsmarkt. Met een inmiddels weer sterk oplopende jeugdwerkloosheid zijn hun kansen op een baan zeer klein. Het Groningse Noorderpoortcollege en het agrarische opleidingencentrum (aoc) beweren dit hardnekkige probleem samen met het vmbo van het Reitdiepcollege te hebben doorbroken. Zij brachten de uitval onder hun leerlingen terug van 30 naar 5 procent.

In 1999 zijn de beroepsopleidingen van het Noorderpoortcollege gestart met het Reitdiepproject. Het wordt uitgevoerd in klas 3 van de theoretische leerweg van het vmbo. De bedoeling is om door een intensieve loopbaanoriëntatiebegeleiding in het vmbo de uitval in het mbo ten gevolge van een verkeerde beroepskeuze terug te dringen.

Schooluitval (II)

Uit evaluatie van het project door de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat 95 procent van de leerlingen nog in de mbo-opleiding van hun keuze zit en dat ze een beter beeld van beroepen hebben gekregen door de verschillende onderdelen in het project. Hierdoor maken ze een gemotiveerdere keus voor een vervolgopleiding. In 1999 is het project begonnen met 10 leerlingen. Momenteel doen 250 leerlingen van vier vmbo-scholen in de stad Groningen, één school in Stadskanaal en één in Appingedam mee. Het project is zo succesvol dat het inmiddels standaard is opgenomen in de dagelijkse praktijk van de betrokken scholen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ezelsbruggetjes

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken