Bekijk het origineel

MHP trekt steunt SER-advies WAO in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

MHP trekt steunt SER-advies WAO in

2 minuten leestijd

CULEMBORG (ANP) - De vakcentrale MHP heeft bij de Sociaal-Economische Raad (SER) formeel zijn steun ingetrokken voor het zwaarbevochten compromis tussen werkgevers- en werknemersorganisaties over de herziening van de WAO.

"We moeten stoppen met verdere ingrepen in de WAO en eens de effecten van genomenmaatregelen afwachten", aldus MHP-voorzitter A. Verhoeven gisteren.

Zo blijkt volgens de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel uit cijfers van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) dat de vorig jaar april ingevoerde Wet verbetering poortwachter goed werkt. Het UWV meldde vorige maand dat vooral dankzij deze wet de WAO-instroom spectaculair daalt.

Bovendien is de MHP verbolgen over kabinetsplannen om arbeidsongeschikten een WAO-uitkering te weigeren als voor deze mensen nog wel slechter betaalde banen beschikbaar zijn die onder hun opleidingsniveau en ervaring liggen. "De nieuwe WAO maakt inkomensbescherming zo tot een farce", stelt Verhoeven. Volgens hem is het een van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat het kabinet het WAO-advies van sociale partners toch niet respecteert.

De vakcentrale FNV heeft eerder al het SER-advies over de WAO ter discussie gesteld. FNV-bestuurder sociale zekerheid T. Heerts zei na de presentatie van de UWV-cijfers vorige maand te twijfelen of nieuwe stelselwijzigingen nodig zijn. Volgens een woordvoerster van de vakcentrale heeft de FNV toch besloten vast te houden aan het advies.

De gunstige cijfers van het uitvoeringsorgaan UWV zijn volgens de zegsvrouw van de FNV nu juist reden om het SER-advies te blijven promoten bij het kabinet. De WAO-instroom zou zo hard dalen, dat de uitkeringen voor de duurzaam volledig arbeidsongeschikten in het nieuwe stelsel direct omhoog kunnen van 70 naar 75 procent van het laatst verdiende loon.

Volgens de voorliggende kabinetsplannen gaat de WAO-uitkering in het nieuwe stelsel pas omhoog als de instroom in de WAO met 40 procent is gedaald. Ook worden dan de boetes geschrapt die bedrijven moeten betalen als een werknemer in de WAO verdwijnt. Volgens het SER-advies zouden meteen bij de invoering van het nieuwe stelsel de uitkeringen omhoog moeten en de WAO-boetes geschrapt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

MHP trekt steunt SER-advies WAO in

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken