Bekijk het origineel

Vier groepen in WTO-landbouwstrijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vier groepen in WTO-landbouwstrijd

2 minuten leestijd

CANCUN (ANP) - Over landbouw lijkt altijd al een strijd te zijn geweest in internationale handelsbesprekingen, maar dat is niet zo. Pas sinds het begin van de Uruguay-ronde (1986-1994) bleek landbouw tijdens elk wereldhandelsoverleg een breekpunt omdat het onderwerp toen bespreekbaar werd gemaakt. Een overzicht van de belangrijkste strijdende partijen.

EU-VS - De EU en de VS vormen in Cancun een sterke tandem. Tijdens de voorgaande WTO-conferenties, in Seattle (1999) en Doha (2001), vochten de handelsgrootmachten nog hard tegen hard over landbouw. Daar is een einde aan gekomen toen de EU eerder dit jaar haar zeer protectionistische landbouwpolitiek hervormde en de Amerikanen meer bescherming zijn gaan bieden aan hun boeren. Ze hebben zo een gezamenlijk belang gekregen: een gematigde liberalisering van de landbouwsector.

CAIRNS-GROEP - Deze groep wordt aangevoerd door grote landbouwexporteurs als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada en is genoemd naar het Australische Cairns, waar veertien landen in 1986 besloten om de beschermde landbouw in het Westen te bestrijden. De groep doet radicale voorstellen, maar is uiteindelijk altijd wel bereid geweest om compromissen te sluiten. Omdat aangesloten landen als Argentinië, Brazilië en Thailand hun heil nu ook hebben gevonden in de G-21, is de macht van de Cairns-coalitie afgenomen. "Het zijn ongemakkelijke bedgenoten geworden", aldus minister Brinkhorst.

G-21 - Sinds Brazilië, China en India in augustus dit jaar een voorstel bij de WTO neerlegden om vooral de landbouwsubsidies in de rijke landen aan te pakken, hebben zij veel ontwikkelingslanden aan zich gebonden. De G-21 bestaat nu uit Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, Egypte, El Salvador, Guatemala, India, Mexico, Pakistan, Paraguay, Peru, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Thailand en Venezuela. Kenia en Nigeria overwegen zich aan te sluiten. Het is een bont gezelschap, ook gezien de mate waarin de landen de onderlinge grenzen gesloten houden voor landbouwproducten.

JAPAN, NOORWEGEN, ZUID-KOREA, ZWITSERLAND - Deze landen schurkten altijd tegen de EU aan. Door het Europees-Amerikaanse akkoord over landbouw richten zij zich nu meer op protectionisme dan de EU. Japan en Zuid-Korea houden bijvoorbeeld hun markten voor rijst potdicht met hoge invoerrechten. Liberalisering zou een grote saneringsslag betekenen voor deze boeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Vier groepen in WTO-landbouwstrijd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken