Bekijk het origineel

Politie zoekt dakloze na moord op Anna Lindh

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie zoekt dakloze na moord op Anna Lindh

3 minuten leestijd

STOCKHOLM - De man die woensdag de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, op klaarlichte dag in het centrum van Stockholm met verscheidene messteken dodelijk verwondde, is nog altijd voortvluchtig. De Zweedse politie is inmiddels op zoek naar een 32-jarige dakloze man die mogelijk verantwoordelijk is voor de moord op de bewindsvrouw. Dit meldden verscheidene Zweedse media vanmorgen. Het gaat om een drugsverslaafde die volgens de krant Aftonbladet altijd een of meer messen bij zich draagt.

Volgens de krant was de man enkele uren voor de aanslag op Lindh woensdag betrokken bij een vechtpartij in een opvanghuis voor daklozen. Het dagblad Expressen meldde vanmorgen dat er vingerafdrukken van de vermoedelijke dader zijn gevonden op de leuning van een roltrap in het warenhuis NK, waar Lindh werd aangevallen.

Een woordvoerder van de politie wilde geen commentaar geven op de berichten. Maar gisteren lieten agenten al weten op zoek te zijn naar een stevig gebouwde Zweedse man van ongeveer 1,80 meter lang.

De moordenaar bevindt zich vermoedelijk nog in Stockholm, zo maakten de chefs van de verschillende Zweedse politiediensten bekend. Om de dader op te sporen, riepen de autoriteiten de hulp van de bevolking in. Verder hebben de autoriteiten de grenscontroles verscherpt en worden ook de veerboten tussen Zweden en de Baltische staten extra scherp in de gaten gehouden. Hoewel de recherche veel tips heeft binnengekregen, worden ooggetuigen gevraagd zich te melden.

Agenten hebben het vermoedelijke moordwapen veiliggesteld. Ook zouden een jas en een pet zijn gevonden die mogelijk toebehoorden aan de moordenaar. De bewakingscamera's van het warenhuis waar Lindh werd doodgestoken, hebben geen duidelijkheid kunnen verschaffen, omdat er geen opnames worden gemaakt.

De autoriteiten proberen van een groep mensen met een crimineel verleden vast te stellen, waar ze zich bevonden ten tijde van de steekpartij. Volgens de chef van de Zweedse rijkspolitie gaat het vermoedelijk niet om het eerste vergrijp van de dader, maar betreft het iemand die al iets op zijn kerfstok had.

Onduidelijk is nog of er een politiek motief achter de moord op de bewindsvrouw steekt. Enkele uren voor de fatale aanval van woensdag op Lindh zagen inwoners van de Zweedse hoofdstad een man inschoppen op een plakkaat met de beeltenis van de minister. "Hij schopte en schopte hysterisch", aldus een ooggetuige tegen de krant Aftonbladet. De politie had woensdagavond al contact met de getuige. Zijn beschrijving van de agressieve man bleek overeen te komen met de omschrijving die de politie heeft van de vermoedelijke dader.

De minister was een warm voorstander en vurig pleitbezorger van de invoering van de euro in Zweden. Zondag spreekt de bevolking zich in een referendum uit over het al dan niet toetreden tot de Europese Monetaire Unie.

Premier Persson zei dat het belangrijk is dat het democratisch proces niet door een daad van geweld wordt doorbroken.

Koningin Beatrix heeft koning Karel Gustaf van Zweden gecondoleerd met het verlies van Lindh. Ze zond gistermiddag een telegram met die strekking naar Stockholm.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Politie zoekt dakloze na moord op Anna Lindh

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken