Bekijk het origineel

Paus wijst Europa op christelijke identiteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Paus wijst Europa op christelijke identiteit

2 minuten leestijd

BRATISLAVA - Paus Johannes Paulus II heeft gisteren in Slowakije benadrukt dat Europa een christelijke identiteit en christelijke wortels heeft. De 83-jarige rooms-katholieke kerkleider brengt een vierdaags bezoek aan Slowakije.

De paus, die een uiterst vermoeide indruk maakte, was niet in staat om zijn welkomsttoespraak op eigen kracht af te maken. Hij brak zijn rede op het internationale vliegveld van de hoofdstad Bratislava reeds na enkele alinea's af. Een functionaris van het Vaticaan nam het van hem over. Na enkele minuten rust hernam de paus zijn voordracht.

De paus herinnerde de toekomstige EU-lidstaat Slowakije aan zijn christelijke wortels. "Geliefden, draag aan de vorming van Europa's nieuwe identiteit uw rijke christelijke traditie bij." De paus heeft meermalen gepleit voor een uitdrukkelijke verwijzing naar God en het christendom in de toekomstige Europese grondwet. Het ontwerp spreekt slechts van het "culturele, religieuze en humanistische erfgoed" dat Europa heeft gevormd.

De kerkvorst riep de Slowaken ertoe op niet alleen naar de economische voordelen van het EU-lidmaatschap te kijken. "Grote rijkdom kan leiden tot grote armoede", waarschuwde hij. Verder bevatte de toespraak de gebruikelijke oproep tot respect voor het menselijk leven en steun aan het gezin en de zwakkeren in de samenleving.

De Slowaakse president Schuster verwelkomde de paus als een "grote morele autoriteit." De rooms-katholieke kerkleider bezoekt het land in een periode waarin het verwikkeld is in een heftig debat over abortus, de wettelijke bescherming van de rechten van homoseksuelen en rooms onderwijs op staatsscholen.

Het programma van het bezoek is wegens de broze gezondheid van de kerkvorst relatief licht. De paus legt desondanks honderden kilometers af. Hij verblijft in Bratislava en bezoekt van daaruit de steden Trnava, Banska Bystrica en Roznava. Zondag leidt hij een mis in de openlucht.

Het bezoek aan Slowakije is de 102e reis buiten Italiƫ van de Poolse paus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Paus wijst Europa op christelijke identiteit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken