Bekijk het origineel

Kamp: Geen 'levenslang' voor militair

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kamp: Geen 'levenslang' voor militair

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Een levenslange loopbaan binnen de krijgsmacht is niet langer uitgangspunt van het personeelsbeleid van het ministerie van Defensie. Dat zei minister Kamp gisteren in de Tweede Kamer.

Vorige week debatteerde de Kamer al over een verbod op leeftijdsdiscriminatie bij arbeid. Toen werd duidelijk dat een meerderheid dit verbod ook wil laten gelden voor de krijgsmacht. Kamp kwam de Kamer gisteren uitleggen dat hij vreest dat dit ten koste kan gaan van de "operationele slagkracht" en dat vredesoperaties in gevaar zouden kunnen komen.

Daarbij vroeg Kamp in het bijzonder aandacht voor de reorganisatie waar defensie nu voor staat. Hij zei dat daarbij niet meer de levenslange loopbaan bij de krijgsmacht centraal zal staan. Onder het motto "up or out" worden de militairen in de toekomst voor een keuze gesteld: wie bij een bepaalde leeftijdsgrens nog steeds een lage rang heeft en geen uitzicht heeft op promotie, kan op zoek gaan naar een baan buiten het leger.

De Kamer kan begrip opbrengen voor dit argument van de minister. VVD en PvdA kwamen met een nieuwe wetswijziging waarmee minister Kamp en zijn collega De Geus (Sociale Zaken) goed uit de voeten kunnen. De krijgsmacht krijgt een aantal jaren de tijd om zich aan te passen aan de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid. Dat geeft minister Kamp de kans om grote reorganisatie bij defensie door te voeren.

Voorzitter Van den Burg van de FNV-bond AFMP is niet tegen het "up or out"-beleid. Het is volgens hem goed als militairen na een aantal zware jaren er een tijdlang tussenuit zijn. De vakbondsman tekent daarbij wel aan dat dat dan niet moet worden beschouwd als een soort desertie en dat de defensieorganisatie ook open moet staan voor herintreders.

Voorzitter Debie van de militaire vakbond VBM/NOV toont zich verbaasd. Hij wil dat zo'n beleid alleen wordt ingevoerd als militairen de mogelijkheid krijgen om beroepsdiploma's te halen die hen ook in de burgermaatschappij verder helpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kamp: Geen 'levenslang' voor militair

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken