Bekijk het origineel

IAEA geeft Iran tot 31 oktober respijt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IAEA geeft Iran tot 31 oktober respijt

1 minuut leestijd

WENEN (AP) - Het bestuur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties (IAEA) geeft de Iraanse regering tot eind oktober de tijd om de verdenkingen over het Iraanse atoomprogramma weg te nemen. Blijft Teheran in gebreke, dan is het aan de Veiligheidsraad om te besluiten of er sancties volgen.

Het bestuur, waarin de bij de IAEA aangesloten landen zitting hebben, nam gisteren een resolutie aan die Iran oproept tot "snellere samenwerking" met de IAEA om de vraagtekens van de VN-organisatie over het Iraanse atoomprogramma weg te nemen. Bovendien eist de resolutie dat Iran voortaan volledige opening van zaken geeft en zich niet meer inlaat met het verrijken van uranium.

De VS en een aantal andere westerse landen beschuldigen Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. Ze pleitten aanvankelijk voor een resolutie waarin Iran al schuldig zou worden bevonden aan overtreding van het non-proliferatieverdrag, maar daarvoor bestond onvoldoende steun. De Iraanse vertegenwoordiger in de IAEA verliet na de stemming uit protest de zaal.

Recent vonden onderzoekers van de IAEA sporen van hoogverrijkt uranium in een Iraanse kerncentrale. Dergelijk uranium is geschikt voor gebruik in kernwapens.

Bovendien concludeerden onderzoekers dat Iran proeven heeft uitgevoerd die alleen zin hebben als ze bedoeld zijn voor de ontwikkeling van kernwapens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

IAEA geeft Iran tot 31 oktober respijt

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken