Bekijk het origineel

Actie rond Schiphol legt uitbreiding stil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Actie rond Schiphol legt uitbreiding stil

2 minuten leestijd

SCHIPHOL (ANP) - Ongeveer veertig actievoerders van Milieudefensie hebben gisteren een bouwterrein op Schiphol bezet. De actie begon 's morgens rond half zes en eindigde omstreeks 15.00 uur.

De actievoerders ketenden zich vast aan heipalen, betonmolens en graafmachines. De bouwwerkzaamheden op het terrein zijn door de actie niet doorgegaan. Rond half acht zijn alle bouwvakkers naar huis gestuurd.

De bezetting vond plaats bij de plek waar Lounge 1 wordt uitgebreid, naast de hoofdingang van de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee was snel ter plaatse, maar greep niet in. Volgens een woordvoerder was het een vreedzame actie. In overleg met de gemeente Haarlemmermeer is besloten de demonstranten te laten blijven, omdat ze geen vernielingen aanrichtten. Er is niemand gearresteerd.

De actievoerders protesteerden tegen de groei van de luchthaven. Die gaat volgens hen gepaard met geluidsoverlast en milieuvervuiling. Ze willen met de bezetting nog voor Prinsjesdag een signaal afgeven aan Schiphol en de regering dat voor hen de maat vol is. Dat stond ook te lezen op spandoeken aan de veertig meter hoge heipalen.

De actievoerders kregen later gisteren versterking van tientallen omwonenden. Die waren aanwezig om steun te betuigen en aandacht te vragen voor de geluidsoverlast en milieuproblemen. Volgens Milieudefensie-directeur V. Dalm was de operatie niet bedoeld om reizigers te hinderen. "Onze intentie is het stilleggen van de bouw. We willen Schiphol hinderen; laten zien dat de maat vol is." Schiphol breidt Lounge 1 uit om de groei van het aantal vertrekkende passagiers te verwerken.

Milieudefensie stelt drie eisen aan Schiphol en het kabinet. De organisatie wil geen oprekking van de lawaaigrenzen, ook niet bij de Zwanenburgbaan. Verder moet het lawaai worden gemeten, zowel dichtbij als ver weg, en dienen de plannen voor een zevende en achtste baan van tafel te worden geveegd. Een woordvoerster van Schiphol noemt de actie onzinnig. "Er is geen sprake van ongebreidelde groei en de milieunormen worden niet overschreden."

De zegsvrouw denkt dat Schiphol ongeveer 150.000 euro schade lijdt door de actie. Of de luchthaven dat op Milieudefensie verhaalt, kan ze nog niet zeggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Actie rond Schiphol legt uitbreiding stil

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken