Bekijk het origineel

Nibud: Minima in de min

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nibud: Minima in de min

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Voor gezonde werkende mensen met gezonde kinderen valt 2004 nog wel mee, maar wie ziek en werkloos is heeft dubbel pech. De kans is groot dat die groep er volgend jaar flink op achteruitgaat.

Dat zei het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vandaag in een reactie op de Miljoenennota. Vooral specifieke maatregelen als het niet meer laten stijgen van de uitkeringen en verlaging van de huursubsidie komen hard aan.

Het Nibud maakte een aantal berekeningen. Een echtpaar met een modaal inkomen van circa 29.000 euro blijft in koopkracht gelijk. Maar als de kostwinner zijn baan verliest, gaat het gezin er een kwart op achteruit. En daarbij is het volgens het Nibud te hopen dat er snel weer werk wordt gevonden omdat de bijstand door alle voorgenomen maatregelen snel in zicht komt.

Een bijstandsmoeder met een kind levert volgens het Nibud 2 procent in. Vooral de verlaging van de huursubsidie hakt er behoorlijk in. Ook valt de categoriale bijstand weg. Tweeverdieners gaan er licht op vooruit in de nieuwe plannen van het kabinet. Zij zien hun koopkracht met 0,3 procent stijgen.

De groep zogeheten anderhalfverdieners zien hun welvaart met 1 procent toenemen. Dat is de sterkste stijger. Dat juist deze groep het goed doet, komt door de stijging van de zogenoemde combinatiekorting voor werkende ouders met kinderen. Ouderen gaan er volgens het Nibud ook op achteruit. Zij leveren 1,25 procent in. Vorig jaar waren de prognoses dat de meeste gezinnen er niet op achteruit zouden gaan. Dat is door tegenvallers niet uitgekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Nibud: Minima in de min

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken