Bekijk het origineel

Leider al-Qaida roept op tot heilige oorlog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Leider al-Qaida roept op tot heilige oorlog

2 minuten leestijd

CAIRO (AP) - De Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft gisteren een geluidsopname uitgezonden die zou zijn ingesproken door de op een na hoogste man van al-Qaida, Ayman al-Zawahri.

De spreker noemt de oorlog tegen het terrorisme een kruistocht tegen moslims en roept op tot de jihad (heilige oorlog). "De kruistocht die wordt aangevoerd door Amerika (...) is gericht tegen de islam en moslims, zelfs al beweert het dat het terrorisme bestrijdt. (...) Deze campagne hee ft ten doel de islam als leer en wet af te schaffen. (...) Ik roep daarom op tot de jihad", aldus de stem op de geluidsband.

De herkomst van de band, die van slechte kwaliteit is, is onbekend. De opname is recent want de spreker noemt het bezoek van de Israƫlische premier Ariel Sharon aan India eerder deze maand en het aftreden van de Palestijnse premier Mahmoud Abbas op 6 september.

Het terreurnetwerk al-Qaida heeft financiƫle steun gegeven aan de Zuidoost-Aziatische terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Dat heeft een leider van Jemaah Islamiyah, Hambali, volgens de Indonesische krant Media Indonesia gezegd. Jemaah Islamiyah wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen van 12 oktober 2002 op Bali en 5 augustus op het Marriott-hotel in Jakarta en wordt al langer gezien als de Zuidoost-Aziatische tak van al-Qaida.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Leider al-Qaida roept op tot heilige oorlog

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 september 2003

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken